Με τη συχνότητα που ο «Εγκέλαδος» χτυπάει την Ιαπωνία να είναι αρκετά μεγάλη, οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να εξετάσουν πώς θα μπορούσε να διευκολυνθεί η ζωή όσων εγκλωβίζονται στα ασανσέρ, μετά από ισχυρούς σεισμούς.
Αν και σχεδόν όλες οι κατασκευές στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι προσαρμοσμένες στην έντονη σεισμικότητα της περιοχής, οι ανελκυστήρες για λόγους ασφαλείας σταματούν μετά από τις ισχυρές δονήσεις, με αρκετούς να εγκλωβίζονται για ώρες, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να πιουν νερό ή να επισκεφθούν την τουαλέτα.
Το ζήτημα επανήλθε και πάλι στην επιφάνεια μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή την περασμένη εβδομάδα σε μεγάλο μέρος της χώρας.
Μπορεί να μην υπήρξαν σοβαρές υλικές ζημιές, ωστόσο δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έμειναν κλεισμένοι σε κάποιο από τα 620 χιλιάδες ασανσέρ της χώρας για περισσότερο από μία ώρα.
Μάλιστα, παρ’ όλο που η πλειονότητα των ανελκυστήρων σταματάει στον πλησιέστερο όροφο και οι πόρτες ανοίγουν, οι αρχές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που κάποιος ισχυρός σεισμός πλήξει το Τόκιο, 17 χιλιάδες άνθρωποι ενδέχεται να εγκλωβιστούν σε κάποιο ασανσέρ.
Λαμβάνοντας τα παραπάνω δεδομένα υπ’ όψιν, αξιωματούχοι του υπουργείου υποδομών της χώρας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, συναντήθηκαν με εκπροσώπους κατασκευαστικών εταιρειών, για να εξεταστεί η δυνατότητα τοποθέτησης τουαλέτας, καθώς και η παροχή πόσιμου νερού μέσα στα ασανσέρ.
Οι πρώτες ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι περιλαμβάνουν πτυσσόμενες, χάρτινες κατασκευές με αδιάβροχες θήκες ή απορροφητικά υλικά στο εσωτερικό τους, με τις κατασκευαστικές εταιρείες να δεσμεύονται να εξετάσουν περαιτέρω το ζήτημα.
Ήδη, πάντως, στους πιο καινούριους ανελκυστήρες οι εφευρετικοί Ιάπωνες έχουν τοποθετήσει καρέκλες και σκαμπό, για εκείνους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ορθοστασία.