Την τρίτη θέση από πληθυσμιακής άποψης, μετά την Κίνα και την Ινδία, θα καταλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη ένταξη δέκα νέων χωρών-μελών την 1η Μαΐου 2004. Μετά τη διεύρυνσή της, ο πληθυσμός της Ε.Ε. θα ανέλθει στα 455 εκατομμύρια κατοίκους, ο οποίος ωστόσο θα χαρακτηρίζεται από σημαντικές ανισότητες.
Η διεύρυνση της Ε.Ε. θα φέρει ακόμα 75 εκατομμύρια κατοίκους στην «αγκαλιά» της ενωμένης Ευρώπης, με την είσοδο της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Εσθονίας, της Κύπρου και της Μάλτας.
Η Πολωνία με πληθυσμό 39 εκατομμυρίων είναι η πολυπληθέστερη από τις νέες χώρες, 100 φορές περισσότερο από τη Μάλτα, την μικρότερη πληθυσμιακά χώρα.
Όμως, η νέα Ευρώπη των 25 θα χαρακτηρίζεται από μεγάλες οικονομικές ανισότητες. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο συνολικός πλούτος των δέκα νέων χωρών, με το συνολικό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν να φθάνει τα 404,1 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν αντιστοιχεί παρά στο 4,6% του πλούτου της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο μέσος όρος του ΑΕΠ ανά κάτοικο για τα δέκα νέα μέλη αντιστοιχούσε το 2001 στο 45% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 15.
Σημαντικές ανισότητες υφίστανται και μεταξύ των νέων μελών: εάν ο μέσος όρος του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη σημερινή Ε.Ε. είναι 100, το αντίστοιχο νούμερο είναι 80 για την Κύπρο, 69 για τη Σλοβενία, 55 για τη Μάλτα, 40 για την Πολωνία, 38 για τη Λιθουανία και 33 για τη Λετονία.
Ως προς το επίπεδο του πληθωρισμού, τα νούμερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φανερώνουν επίσης την ύπαρξη σημαντικών ανισοτήτων: 0% το 2003 για τη Δημοκρατία της Τσεχίας, -0,9% για τη Λιθουανία, αλλά 6,7% για την Ουγγαρία και 6,8% για τη Σλοβενία.
Όσο για τα ποσοστά της ανεργίας, κυμαίνονται από 3,9% του ενεργού πληθυσμού για την Κύπρο, 5,6% για την Ουγγαρία και 6,7% για τη Σλοβενία μέχρι το 17,7% για τη Σλοβακία και 20,6% για την Πολωνία, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.