Μέσα σε θύελλα αντιδράσεων και κάτω από καθεστώς έντονης αμφισβήτησης συνεχίζεται σήμερα το 65ο Συνέδριο της FIFA, στο τέλος του οποίου θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου προέδρου της παγκόσμιας συνομοσπονδίας.
Θα είναι ο 79χρονος Σεπ Μπλάτερ για 5η θητεία στον προεδρικό θώκο της ανώτατης αρχής του ποδοσφαίρου ή, θα λάβει το χρίσμα ο 39χρονος πρίγκιπας Αλι από την Ιορδανία;
Το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί το απόγευμα της Παρασκευής. Παρά τις πιέσεις που δέχτηκε από όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο, τους χορηγούς ιαι τους προέδρους των UEFA και των περισσότερων ομοσπονδιών-μελών ανά τον κόσμο, ο Ελβετός Σεπ Μπλάτερ δεν παραιτήθηκε και διεκδικεί (με αξιώσεις) την επανεκλογή. Κάτι που εάν τελικά συμβεί δεν αποκλείεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, μιας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που απειλούν με παραίτηση σε περίπτωση επανεκλογής του Μπλάτερ.
Όσον αφορά τη διαδικασία: Η κάθε μία από τις 209 ομοσπονδίες της FIFA έχουν μία ψήφο. H UEFA, δηλαδή η Ευρώπη (54 μέλη) είναι... δηλωμένη εχθρός του νυν προέδρου, με εξαίρεση τη Ρωσία που ανέλαβε τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2018. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δώσουν ψήφο στον πρίγκιπα από την Ιορδανία, Αλι, το ίδιο και ο Καναδάς, που ανακοίνωσε μέσω του Twitter την προτίμησή του.
Οι 54 ομοσπονδίες-μέλη της Αφρικής παραμένουν στο... πλευρό του Μπλάτερ και πως να μην το κάνουν όταν το πρώτο Μουντιάλ στην ιστορία που οργανώθηκε στην αφρικανική ήπειρο έγινε στη Νότια Αφρική το 2010.
Τπ παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι ότι η Ασία (46 ψήφοι), στην οποία υπάγεται και η Ιορδανία, δεν επανεξέλεξε τον Αλι αντιπρόεδρο της FIFA για την προσεχή θητεία που αρχίζει αύριο και, κατά συνέπεια, εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος θα πρέπει να εγκαταλείψει την διεθνή ομοσπονδία.
Παράλληλα, ο «ισχυρός άνδρας» του ασιατικού ποδοσφαίρου, ο σέιχης Σαλμάν μπιν Εμπραχίμ αλ Χαλίφα (Μπαχρέιν) είναι πιστός οπαδός του Μπλάτερ.
Η Concacaf (Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική) με 35 ψήφους, βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς με τον πρόεδρό της, τον Τζέφρι Γουέμπ, να περιλαμβάνεται στους συλληφθέντες στη Ζυρίχη. Οι υπόλοιπες ήπειροι, η Ωκεανία (11 ψήφοι) και η Νότια Αμερική (10) μετρούν λιγότερο, ωστόσο, τάχθηκαν κατά του ισχύοντος καθεστώτος.