«Πρέπει να παραμείνει η Βρετανία μέλος της Ε.Ε.;» θα κληθούν να απαντήσουν οι Βρετανοί

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 08:56
UPD:12:38
EPA/ANDY RAIN
A- A A+

«Πρέπει να παραμείνει η Βρετανία μέλος της Ε.Ε.;». Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο οι Βρετανοί θα κληθούν να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» στο δημοψήφισμα το οποίο θα διεξαχθεί έως το τέλος του 2017.

Η βρετανική κυβέρνηση παρουσιάζει εντός της ημέρας στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που αναφέρει λεπτομερώς τους όρους του δημοψηφίσματος. Είναι το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης, κάτι που δείχνει τη βούληση του Ντέιβιντ Κάμερον να προωθήσει το συντομότερο δυνατό το ζήτημα, το οποίο ήταν μία από τις κύριες προεκλογικές δεσμεύσεις του για τις εκλογές της 7ης Μαΐου.

Η εισαγωγή του νομοσχεδίου ανακοινώθηκε την Τετάρτη ενώπιον του κοινοβουλίου του Ουέστμινστερ από τη βασίλισσα Ελισάβετ με την ευκαιρία της καθιερωμένης της ομιλίας, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη των ετήσιων εργασιών του κοινοβουλίου.

«Η εισαγωγή του νομοσχεδίου για το δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα συγκεκριμένο βήμα προς την επίλυση της συζήτησης σχετικά με την ένταξη της Βρετανίας στην Ε.Ε.», δήλωσε πηγή προσκείμενη στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Αυτή είναι «η πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια που ο βρετανικός λαός έχει λόγο για τη θέση μας στην .Ε.Ε», δήλωσε η ίδια πηγή. Το τελευταίο και μόνο δημοψήφισμα για το θέμα της ένταξης της Μεγάλης Βρετανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια ήταν το 1975.

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του 2017, αλλά θα μπορούσε να διοργανωθεί από το 2016. Το εκλογικό σώμα θα είναι ουσιαστικά το ίδιο όπως και για τις βουλευτικές εκλογές, αποτελούμενο δηλαδή από Βρετανούς και Ιρλανδούς πολίτες και κατοίκους της «Κοινοπολιτείας των Εθνών» (πρώην βρετανικές αποικίες) στη Βρετανία, όλοι τους ηλικίας άνω των 18 ετών. Σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθείται στις κοινοβουλευτικές εκλογές, τα μέλη της Βουλής των Λόρδων θα μπορούν να ψηφίσουν.

Αντίθετα, οι πολίτες της Ε.Ε., οι οποίοι επιτρέπεται να ψηφίζουν σε τοπικές εκλογές, στο δημοψήφισμα αυτό δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος υποστηρίζει την παραμονή της χώρας σε μια αναμορφωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχικά θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευθεί ορισμένες πτυχές της ένταξης της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φιλοδοξεί επίσης να επαναπατρίσει ορισμένες εξουσίες στο όνομα της κυριαρχίας του βρετανικού κοινοβουλίου και να υιοθετήσει αυστηρότερες προϋποθέσεις για την πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές για τους πολίτες της Ε.Ε..

Για να υποστηρίξει τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια, ο Ντέιβιντ Κάμερον ξεκινά περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αρχίζοντας σήμερα με γεύμα εργασίας με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε, ενώ στη συνέχεια θα έχει δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Αύριο, θα μεταβεί στη Βαρσοβία για να συναντηθεί με την ομόλογό του της Πολωνίας Εβα Κόπατς, στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Βερολίνο όπου θα έχει συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Κάμερον προτίθεται να συναντηθεί με το σύνολο των 27 Ευρωπαίων εταίρων του πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 25 και 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή