ΕΜΣΤ: Προοπτική να εγκαινιαστεί έως το τέλος του χρόνου

Άνοιξε πρώτη φορά για τον Τύπο, στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων
Κυριακή, 17 Μαΐου 2015 00:35
UPD:00:35
A- A A+

«Εδώ ζούμε την εικόνα της Ελλάδας που αγωνίζεται και βγαίνει μπροστά μέσω του πολιτισμού, της εργασίας, της δημιουργικότητας, της αισιοδοξίας  και της πίστης στις δυνάμεις της. Ζούμε τον πολιτισμό ως παράγοντα αυτοσυνειδησίας και πυλώνα ανάπτυξης. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στεγάστηκε στον ερειπιώνα του ΦΙΞ, μεταβλήθηκε σε ένα νομαδικό Μουσείο και να που τώρα επιτέλους ολοκληρώνεται. Από ένα συναρπαστικό φάντασμα μεταβάλλεται σε έναν πυκνωτή, έναν εκπυρσοκροτητή που δημιουργεί σχέσεις μεταξύ των εικαστικών έργων και των ανθρώπων».

Με αυτά τα λόγια, ο αν. υπουργός Πολιτισμού, κ. Νίκος Ξυδάκης, υποδέχθηκε το Σάββατο, για πρώτη φορά, τους δημοσιογράφους στο κτήριο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Η συνέντευξη Τύπου και ξενάγηση ήταν μια συμβολική εκδήλωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και της διοίκησης του ΕΜΣΤ στο πλαίσιο τού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, μια πρώτη γνωριμία του κοινού, μέσω του Τύπου, με το κτήριο που ο υπουργός χαρακτήρισε «κομψό αρχιτεκτόνημα, τοπόσημο για την Αθήνα, με θέα σε όλο το λεκανοπέδιο που σου κόβει την ανάσα». 

«Το Μουσείο δε  θα γινόταν πραγματικότητα δίχως το δημιουργικό ίσκιο τής Άννας Καφέτση και άλλων που συνέβαλαν ο καθένας από τη δική του θέση, όπως ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, αυτή η εμβληματική μορφή της κοινωνιολογικής σκέψης, ο Χρόνης Μπότσογλου, συλλέκτες όπως ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, νομικοί όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος και βέβαια το απαραίτητο δημιουργικό μελίσσι που αποτελούν οι ιστορικοί τέχνης, οι επιμελητές κ.ά.», πρόσθεσε ο κ. Ξυδάκης.

«Δεν πρόκειται για ένα ναρκισσιστικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα, αλλά για ένα τεχνολογικά προηγμένο έργο με προορισμό να υπηρετήσει την τέχνη. Για ένα κτήριο που συνομιλεί έντονα με το παρελθόν, διατηρώντας ένα κομμάτι των όψεων που είχε σχεδιάσει ο Ζενέτος», είπε ο κ. Βαγγέλης Στυλιανίδης του γραφείου 3SK, που ανέλαβε τη μεταμόρφωση του ιστορικού κτηρίου του Τάκη Ζενέτου σε σύγχρονο Μουσείο. Η διευθύντρια του ΕΜΣΤ, κα Κατερίνα Κοσκινά, αναφέρθηκε στις δυσκολίες των εργασιών σε αυτό το απαιτητικό κτήριο των 18142 τ.μ., που θα στεγάζει, όταν ανοίξει, όχι μόνο τη μόνιμη συλλογή, αλλά και περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια, βιντεοπροβολές κ.ά. Ακόμα και η ταράτσα των 3000 τ.μ., με εντυπωσιακή θέα 360 μοιρών στον αθηναϊκό ορίζοντα, σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί για προβολές και άλλες εκδηλώσεις.

«Το έργο μπαίνει οριστικά στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση και την παράδοσή του. Το άνοιγμα του Μουσείου στο κοινό είναι εθνική υπόθεση», είπε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, εξαίροντας «την πολύ ξεκάθαρη και πρακτική συνεργασία» που η διοίκηση έχει με τον κ. Ξυδάκη. 

INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Στιγμιότυπο απο την ξενάγηση στο καινούργιο κτήριο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Φιξ).

Σχετικά με τις μελλοντικές ενέργειες ο υπουργός είπε: «Έφ’ όσον τηρηθούν οι τεχνικές και λειτουργικές προϋποθέσεις και εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, που θα συμπληρώσουν τη δωρεά των 3 εκατομμυρίων ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, πιστεύουμε ότι το Μουσείο, έως το τέλος του χρόνου θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό. Εμείς θα το προικίσουμε με σύγχρονο διοικητικό πλαίσιο και, όπως αρμόζει στην εξωστρέφεια ενός σύγχρονου Μουσείου σε διεθνοποιημένο περιβάλλον, θα προκηρύξουμε διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη διευθυντή».

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το 2016 το ΕΜΣΤ θα συμβάλει αποφασιστικά στο «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα, φιλοξενώντας σημαντικά έργα από ρωσικά Μουσεία.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς