Ενεργειακά δίκτυα και υποδομές, συμφωνίες για ενεργειακούς αγωγούς, γεωπολιτικοί διαγωνισμοί και διεθνείς συγκρούσεις γύρω από τα ενεργειακά αποθέματα, αλλά και θέματα γύρω από την εγχώρια αγορά κυριαρχούν στην ειδησεογραφία και πυροδοτούν έντονο ενδιαφέρον νέων ανθρώπων απ' όλο το φάσμα της εκπαίδευσης για τον κλάδο της ενέργειας, με ενδεικτική την ανταπόκριση στο διεπιστημονικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ενέργεια: Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα (στο οποίο γίνονται δεκτές αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 μέχρι 14 Ιουνίου 2015 http://www.des.unipi.gr/wp-content/uploads/2014/03/Brochure16_UNIPI_V2.pdf) άρχισε το 2014 και γνώρισε αξιόλογη ανταπόκριση από την ακαδημαϊκή κοινότητα και την αγορά. Επιλέχθηκαν 35 περίπου φοιτητές από δεκαπλάσιο αριθμό αιτήσεων με κριτήρια αριστείας.
Επίσημες γλώσσες του προγράμματος είναι η ελληνική και η αγγλική, οι δε διαλέξεις γίνονται είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά, αφού στο πρόγραμμα διδάσκουν και καθηγητές του εξωτερικού (από πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης, Fordham University, κ.ά.).
Το πρόγραμμα βασίζεται στη διεπιστημονικότητα και απευθύνεται σε αποφοίτους οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν ισχυρά εφόδια για απασχόληση στον ενεργειακό κλάδο σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ρυθμιστικές αρχές κ.ά. καθώς και σε τεχνοκράτες.
Καινοτομία του προγράμματος αποτελεί η σύνδεση με την αγορά εργασίας μέσω της χορήγησης υποτροφιών από επιχειρήσεις που κατέχουν ηγετικές θέσεις στον κλάδο, όπως η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, η ΣΙΔΕΝΟΡ του ομίλου Βιοχάλκο κ.ά. Εξάλλου, σημαντικός αριθμός φοιτητών του προγράμματος τυγχάνει στήριξης από τις εταιρείες στις οποίες ήδη εργάζεται. Ως αποτέλεσμα, ο μεγαλύτερος αριθμός φοιτητών δεν επιβαρύνεται, παρότι στο πρόγραμμα προβλέπονται δίδακτρα.
Το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς καλύπτει την ανάγκη για γνώσεις σε θεσμικά, νομικά, οικονομικά και γεωπολιτικά θέματα του τομέα ενέργειας και στόχο έχει να εξελιχθεί σε ένα διεθνές μεταπτυχιακό για φοιτητές από Ευρώπη, Μέση ανατολή και Ασία που επιθυμούν να εμβαθύνουν στον τομέα της ενέργειας, όπως εξηγεί μεταξύ άλλων στη «N» o διευθυντής του μεταπτυχιακού και καθηγητής της Ευρωπαϊκής Εδρας Jean Monnet Νικόλαος Φαραντούρης.
«Όραμά μας είναι να αποτελέσει δεξαμενή σκέψης και ιδεών, φόρουμ έρευνας και καινοτομίας και φυτώριο στελεχών που θα κατακτήσουν ηγετικές θέσεις στις επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση», προσθέτει.