Η Ευρώπη τίμησε την Πέμπτη την 70ή επέτειο από τη νίκη των Συμμάχων επί της ναζιστικής Γερμανίας, σε μια περίοδο που οι εντάσεις σιγοβράζουν στα ανατολικά, στην Ουκρανία, ενώ ενισχύεται και η τζιχαντιστική απειλή.
«Ας παραμείνουμε ενωμένοι στο πλευρό των συμμάχων μας, στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν, στο όνομα των αξιών που μοιραζόμαστε: της ελευθερίας, της ασφάλειας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια στον σεχταρισμό και το μίσος, σε κάθε μορφή του, ώστε να δώσουμε ένα νόημα σ' αυτόν τον όρκο, ότι "Δεν ξεχνάμε" και "Ποτέ ξανά" πόλεμος», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Το 2014 τα 70 χρόνια από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία είχαν γιορταστεί με επίσημες, λαμπρές τελετές, στη Γαλλία παρουσία πολλών ηγετών άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν. Φέτος, ωστόσο, η κάθε χώρα επέλεξε να τιμήσει μόνη της τη συμπλήρωση 70 ετών από τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας, στις 8 Μαΐου 1945.
Ολάντ: Κοντά μας ο πόλεμος
«Εμείς δεν ζήσαμε τον πόλεμο, τον αντικρίζουμε σαν μια μακρινή πραγματικότητα, καμιά φορά αφηρημένη, μολονότι δεν απέχει πολύ μακριά, βρίσκεται στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, σε απόσταση τεσσάρων-πέντε ωρών με το αεροπλάνο», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. «Υπάρχουν ακόμη λόγοι που πρέπει να μας εμψυχώνουν», πρόσθεσε.
Ο κ. Ολάντ παρέστη σε τελετή στην Αψίδα του Θριάμβου, παρουσία του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι για να συναντηθεί με τους ομολόγους του των χωρών του Κόλπου. «Σήμερα δηλώνουμε αλληλέγγυοι στον λαό της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα και χαιρετίζουμε τις ενέργειές σας για τη διάσωση ζωών μεταναστών στη Μεσόγειο», ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Στη Μ. Βρετανία, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών που σηματοδότησαν τη συντριπτική νίκη του συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, οι πολιτικοί ηγέτες παρέστησαν σε σεμνή τελετή, την ίδια ώρα που εντείνονται τα ερωτηματικά και οι ανησυχίες για το μέλλον της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εορτασμοί και στη Γερμανία
Η Γερμανία, ηττημένη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που σήμερα έχει ξαναβρεί τη θέση της στην Ευρώπη και έχει εξελιχθεί σε πρότυπο δημοκρατίας και πανίσχυρη οικονομική δύναμη, γιόρτασε επίσης την «απελευθέρωσή» της από τους Ναζί και ευχαρίστησε τους Δυτικούς Συμμάχους και τον Κόκκινο Στρατό για τον αγώνα τους ενάντια στον ναζισμό. «Έβαλαν τέλος στο καθεστώς τρόμου των εθνικοσοσιαλιστών πληρώνοντας ένα αφάνταστο τίμημα», σχολίασε ο πρόεδρος της γερμανικής Κάτω Βουλής (Μπούντεσταγκ) Νόρμπερτ Λάμερτ.
Οι περισσότεροι Δυτικοί ηγέτες, που ήταν όλοι τους παρόντες στην Κόκκινη Πλατεία το 2005 για να γιορτάσουν, στο πλευρό του Βλάντιμιρ Πούτιν, τα 60 χρόνια από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θα απέχουν από τις εορταστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται την Παρασκευή στη Μόσχα.
Η Δύση κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι στηρίζει και εξοπλίζει τους φιλορώσους αποσχιστές της Ουκρανίας, κάτι που η Ρωσία έχει αρνηθεί κατ' επανάληψη.
Πολωνία: Κάποιοι επιδιώκουν να έχουν υποτελείς
«Υπάρχουν ακόμη στην Ευρώπη δυνάμεις που θυμίζουν τις πιο σκοτεινές περιόδους της ευρωπαϊκής ιστορίας του 20ού αιώνα, που ακολουθούν τη λογική των ζωνών επιρροής και επιδιώκουν να διατηρήσουν τους γείτονές τους στην κατάσταση εξάρτησης των υποτελών», είπε ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.
Η Ρωσία γιορτάζει τη λήξη του πολέμου μία ημέρα μετά τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι στις 8 Μαΐου γιατί, λόγω της διαφοράς ώρας, όταν υπογράφηκε η ανακωχή το ημερολόγιο στη Μόσχα έδειχνε ήδη 9 Μαΐου.
Σπάζοντας μια παράδοση 70 ετών, η Ουκρανία, πρώην σοβιετική δημοκρατία που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στον πόλεμο, αποφάσισε να γιορτάζει στο εξής τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας στις 8 Μαΐου και όχι στις 9 όπως έκανε πάντα.