Σπείρα «παγίδευε» συστηματικά μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών (ΑΤΜ) τραπεζικών υποκαταστημάτων, «σηκώνοντας» δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς που ανοίχτηκαν με τη χρήση πλαστών ΑΦΜ και αστυνομικών ταυτοτήτων.
Ως «εγκέφαλος» της σπείρας φέρεται ένας 49χρονος Κύπριος, που κρατείται από τον περασμένο Οκτώβριο στις δικαστικές φυλακές Διαβατών, όταν συνελήφθη, κατηγορούμενος ότι είχε «κεντρικό» ρόλο στη δράση κυκλώματος που διακινούσε παράτυπους μετανάστες, κυρίως Σύρους, προς την Κεντρική Ευρώπη, μέσω του διεθνούς αερολιμένα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
Ανάμεσα σε άλλους που είχαν συλληφθεί και προφυλακιστεί για εκείνη την υπόθεση ήταν ένας 32χρονος συμπατριώτης του, πιλότος σε αεροπορική εταιρεία, ενώ η δικογραφία περιελάμβανε και δύο ιδιοκτήτες ταξιδιωτικών γραφείων.
Η παράνομη δράση του 49χρονου επί ελληνικού εδάφους -πάντως- φαίνεται ότι δεν περιορίζεται μόνο στις σε βάρος του αποδιδόμενες παράνομες διακινήσεις αλλοδαπών, καθώς, φέρεται ότι «πρωταγωνίστησε» σε μία καλοστημένη απάτη, το ύψος της οποίας ξεπερνάει τις 67.000 ευρώ, εναντίον τριών ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από το τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εκτός από τον 49χρονο στην υπόθεση εμπλέκονται άλλοι τρεις άγνωστοι συνεργοί του.
Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, από τον Αύγουστο του 2005 έως τον Φεβρουάριο του 2014, ο Κύπριος κατηγορούμενος, χρησιμοποιώντας πλαστά δελτία ταυτότητας των Αρχών της πατρίδας του, σε κάποια από τα οποία εμφανίζονται δύο από τους συνεργούς του, κατηγορείται ότι υφάρπαξε συνολικά επτά ΑΦΜ από διάφορες Εφορίες της χώρας μας.
Στη συνέχεια φέρεται ότι απευθύνθηκε σε τραπεζικά ιδρύματα, όπου με τη χρήση των πλαστών δικαιολογητικών, εξασφάλισε την έκδοση τραπεζικών προϊόντων, όπως λογαριασμούς, κάρτες ανάληψης κ.ά., πραγματοποιώντας παράνομες συναλλαγές μέσω ΑΤΜ.
Συγκεκριμένα, όπως περιγράφεται στη δικογραφία, είτε ο ίδιος είτε κάποιος συνεργός του, κατά τη διαδικασία ανάληψης «παγίδευαν» τη θύρα εξόδου των χρημάτων με μεταλλικό έλασμα που συγκρατούσε τα χρήματα. Την ίδια ώρα, οι φερόμενοι ως δράστες ακύρωναν τη συναλλαγή, με αποτέλεσμα να μην πιστώνεται η κίνηση των λογαριασμών παρότι τα χρήματα είχαν αφαιρεθεί από τη θυρίδα.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα αποσταλεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό των συνεργών του.
Πηγή: ΑΜΠΕ