Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Εντύπωση συνεχίζει να προκαλεί η χθεσινή ενημέρωση πηγών του Μαξίμου για τη διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν που «γεμίζουν κόκκινες γραμμές» την προσπάθεια για συμφωνία, την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συντονιστής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευ. Τσακαλώτος συναντιόνταν με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι.
Μάλιστα σήμερα η εφημερίδα «Αυγή» στο κύριο άρθρο γνώμης της σημειώνει επί λέξη ότι «τα ψέματα τέλειωσαν, ο Μάιος προχωράει, η Αθήνα έχει διαμηνύσει και οι δανειστές γνωρίζουν ότι, εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση δεν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις -και αυτό είναι πλέον αντικειμενικό και όχι μπλόφα. Το μπαλάκι είναι πλέον σ' αυτούς».
Η σύγχυση που προκάλεσε η κυβερνητική διαρροή επιτάθηκε από τη σύντομη δήλωση του κ. Δραγασάκη, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ντράγκι χθες στη Φραγκφούρτη, ότι η επίτευξη συμφωνίας «είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά».
Την ίδια ώρα η ΕΚΤ και ο κ. Ντράγκι επιμένουν ότι η συμφωνία πρέπει να προηγηθεί της όποιας εκταμίευσης χρημάτων, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters στη σημερινή συνεδρίαση του το δ.σ. της Τράπεζας πρόκειται να εγκρίνει την παράταση της «αιμοδοσίας» των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ELA, όχι όμως και να δεχθεί το αίτημα της κυβέρνησης για χαλάρωση των περιορισμών στο όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Επί της ουσίας η πλευρά των δανειστών διαμηνύει στην Αθήνα ότι η όποια καθυστέρηση δυσκολεύει την προσπάθεια για συμφωνία, αφού η κατάσταση στην οικονομία επιδεινώνεται και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει αντιλαϊκά μέτρα για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, ενώ η ελληνική πλευρά έχει αποσύρει το νομοσχέδιο σκούπα με τις μεταρρυθμίσεις μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία. Αν και επισήμως κυβερνητικές πηγές αποδίδουν την απόσυρση στις διαφωνίες ΔΝΤ και Κομισιόν πηγές στις Βρυξέλλες σημείωναν χθες πως ούτε οι θεσμοί ήθελαν να έρθει το ν/σ στη Βουλή όσο διαρκούσε η διαβούλευση στο Βrussels Group.
Σε κάθε περίπτωση η αποδέσμευση κονδυλίων από πλευράς Ε.Ε., σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία στο Brussels Group, το οποίο συνεδριάζει και σήμερα Τετάρτη, δεν απαιτεί την έγκριση του ΔΝΤ.