Η Βρετανία δικαιούται μια δίκαιη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της στα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χθες, λίγες ημέρες πριν διεξαχθούν οι αμφίρροπες βρετανικές βουλευτικές εκλογές.
«Επιθυμώ μια δίκαιη συμφωνία με τη Βρετανία, όμως η Βρετανία δεν είναι σε θέση να επιβάλει την αποκλειστικά δική της βούληση σε όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Γιούνκερ μιλώντας σε φοιτητές του Πανεπιστημίου του Λέιβεν στο Βέλγιο.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευθεί ότι εάν κερδίσει τις εκλογές της Πέμπτης, θα διοργανώσει δημοψήφισμα το 2017 για να αποφασιστεί εάν η χώρα του θα μείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όχι, αφού προηγουμένως επαναδιαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες προκειμένου να ανακτήσει μέρος των εξουσιών οι οποίες έχουν εκχωρηθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ιδίως το δικαίωμα επιβολής περιορισμών στη μετανάστευση εντός της Ε.Ε..
Η παραμονή ωστόσο του Κάμερον στον θώκο του πρωθυπουργού κρίνεται αμφίβολη, καθώς οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως ούτε οι Συντηρητικοί, ούτε οι Εργατικοί (η αξιωματική αντιπολίτευση) θα καταλάβουν αρκετές έδρες ώστε να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.
Ο Κάμερον έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. προς τη Βρετανία, ερχόμενος σε σύγκρουση με την Κομισιόν, η οποία επιμένει ότι οι πρόνοιες της συνθήκης της Ένωσης που εγγυώνται την ελευθερία κίνησης των εργαζομένων δεν είναι διαπραγματεύσιμες.
«Είμαι σθεναρός υποστηρικτής της ελευθερίας κίνησης των εργαζομένων, πρόκειται για μια θεμελιώδη αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Γιούνκερ, τοποθετούμενος στο θέμα. Ο ίδιος προσκάλεσε τη Βρετανία να υποβάλει έναν κατάλογο με τα αιτήματά της, τα οποία η Ε.Ε. θα μελετήσει «και τότε θα δούμε». Ο πρόεδρος της Κομισιόν επέμεινε ότι δεν θέλει η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ε.Ε., ούτε όμως θέλει η Ε.Ε. να εκτελεί βρετανικές εντολές.
Το Εργατικό Κόμμα από την πλευρά του σημειώνει πως θα διοργάνωνε δημοψήφισμα μόνο στην περίπτωση μιας μεγάλης κλίμακας μεταβίβασης εξουσιών από το εθνικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, κάτι που δεν μοιάζει πιθανό να συμβεί, τουλάχιστον άμεσα.
Ο Κάμερον είχε δώσει σκληρή μάχη εναντίον του διορισμού του Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πέρυσι, καθώς θεωρεί τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου υπερβολικά φεντεραλιστή. Ο Κάμερον επέβαλε να διεξαχθεί μια δίχως προηγούμενο ψηφοφορία κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής της ΕΕ, στην οποία ηττήθηκε 26-2.
Ο Γιούνκερ είχε προκαλέσει τον Μάρτιο έντονη δυσφορία στο Λονδίνο, όταν υπέδειξε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται δικό της στρατό για να ορθώσει το ανάστημά της έναντι της Ρωσίας. Η Βρετανία απορρίπτει πάντοτε την πρόταση να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός στρατός, καθώς θεωρεί ότι αυτό θα υπονόμευε το NATO.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters