Μουσικό αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Σαραντάρη

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στις 11 και 12 Μαΐου
Κυριακή, 10 Μαΐου 2015 09:00
A- A A+

Η μουσική συναντά την ποίηση στο μουσικό αφιέρωμα στον ποιητή της γενιάς του ’30, Γιώργο Σαραντάρη, με τίτλο «Οι πνοές του Μάη», που επιμελείται και παρουσιάζει η Λίνα Νικολακοπούλου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Μαΐου, στις 9 το βράδυ.

Σε μελοποίηση και ενορχήστρωση της Δάφνης Αλεξανδρή, στο αφιέρωμα θα ακουστούν 28 ποιήματα τού Γιώργου Σαραντάρη, που γράφτηκαν από το 1933 έως το 1940, ερμηνευμένα από τους Μελίνα Τανάγρη, Αργυρώ Καπαρού, Θοδωρή Βουτσικάκη, Δημήτρη Νικολούδη και την Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου, τους οποίους θα συνοδεύει επταμελής ορχήστρα.

Τα ποιήματα της συναυλίας είναι ανθολογημένα από τις συλλογές «Οι αγάπες του χρόνου» (1933), «Ουράνια» (1934), «Αστέρια» (1935), «Στους φίλους μιας άλλης χαράς» (1940), καθώς και ποιήματα που έχουν εκδοθεί στο περιοδικό «Τα Νέα Γράμματα Β, Γ, Δ», αποδεικνύοντας ότι η ποιητική γλώσσα του Γιώργου Σαραντάρη δεν μοιάζει, αλλά είναι σημερινή και μας αφορά όλους.

Γιώργος Σαραντάρης.

Πρόωρα χαμένος

Ο Γιώργος Σαραντάρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, το 1908. Το 1912, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Μπολόνια της Ιταλίας. Εκεί, φοίτησε σε ιταλικά σχολεία και, στη συνέχεια, σπούδασε Νομικά στα Πανεπιστήμια της Μπολόνια και της Ματσεράτα. Τον Μάρτιο του 1931, ήρθε στην Ελλάδα, για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και να εργαστεί. Κινήθηκε στους λογοτεχνικούς κύκλους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, παίρνοντας μέρος στις πνευματικές ζυμώσεις της δεκαετίας του ’30.

Το 1940, πολέμησε σαν απλός στρατιώτης στο Μέτωπο της Βορείου Ηπείρου, κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του συμπολεμιστή του, Οδυσσέα Ελύτη, η υγεία του κλονίστηκε και αρρώστησε, πιθανότατα από τύφο. Στις 26 Φεβρουαρίου του 1941, ο ποιητής και στοχαστής Γιώργος Σαραντάρης έφυγε από τη ζωή, στα 33 του χρόνια.

Το μουσικό αφιέρωμα επιμελείται και παρουσιάζει η Λίνα Νικολακοπούλου.

Συντελεστές
Ιδέα - επιμέλεια: Λίνα Νικολακοπούλου, μελοποίηση - ενορχήστρωση: Δάφνη Αλεξανδρή, σχεδιασμός ήχου: Παναγιώτης Πετρονικολός, σχεδιασμός φώτων: Μαρία Βενετάκη, παραγωγή: R - Time, οργάνωση παραγωγής: Αναστασία Ταμουρίδου. Παίζουν οι μουσικοί (αλφαβητικά): Αποστόλης Βαγγελάκης (νέυ - ντουντούκ), Θάνος Καζαντζής (ντραμς), Απόστολος Καλτσάς (μπάσο), Τάσος Κατσάρης - Ευαγγελία Μαυρίδου (πλήκτρα - πιάνο), Κώστας Νικολόπουλος (κιθάρες), Νίκος Παπαϊωάννου (τσέλο - λαούτο).

Μελίνα Τανάγρη.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - αίθουσα Θέατρο: Πειραιώς 206 -  Ταύρος, τηλ: 210 3418579. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο (φοιτητικό - μαθητικό - ομαδικό από 10 άτομα και πάνω): 10 ευρώ. Προπώληση: ταμεία του Ιδρύματος (Δευτέρα έως Παρασκευή: 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση), Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), σε επιλεγμένα καταστήματα Forthnet, τηλεφωνικά: 210 3418579 (Δευτέρα - Παρασκευή: 11:00 - 14:00), ηλεκτρονικά: mcf.gr.

naftemporiki.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς