Κατάρ: Περιβαλλοντικό πρόγραμμα εξοικονόμησης φυσικού αερίου αξίας 1 δισ. δολ.

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015 13:42
UPD:13:43
Facebook/Qatargas

Το έργο με την ονομασία Jetty Boil-Off Gas Recovery Project (JBOG) έχει ως αντικείμενο την ανάκτηση φυσικού αερίου που κανονικά χάνεται ή καίγεται όταν το καύσιμο μεταφέρεται σε πλοία.

A- A A+

Το Κατάρ παρουσίασε επίσημα την Τρίτη το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στον κόσμο, με αντικείμενο την ανάκτηση απολεσθέντος φυσικού αερίου, και κόστος ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το έργο θα προσλαμβάνει αρκετό αέριο για να τροφοδοτήσει 175.000 αυτοκίνητα ή 300.000 σπίτια ετησίως, σύμφωνα με αξιωματούχους του Κατάρ, που εκτιμούν πως θα εξοικονομείται το ισοδύναμο 1,6 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

Το πρόγραμμα επιτρέπει επίσης στο Κατάρ, τον μεγαλύτερο παραγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, να ανακτήσει επιπλέον 820 εκατομμύρια λίτρα φυσικού αερίου ανά έτος.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στο Κατάρ και από ότι γνωρίζω και στον κόσμο», δήλωσε ο Σαάντ αλ-Σερίντα αλ-Καάμπι, πρόεδρος της εταιρείας Qatargas.

Το έργο με την ονομασία Jetty Boil-Off Gas Recovery Project (JBOG) έχει ως αντικείμενο την ανάκτηση φυσικού αερίου που κανονικά χάνεται ή καίγεται όταν το καύσιμο μεταφέρεται σε πλοία.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας πιστεύουν ότι το έργο θα οδηγήσει σε μια μείωση 90 τοις εκατό των απωλειών στο λιμάνι Ρας Λαφάν στο βόρειο Κατάρ, το μεγαλύτερο τερματικό σταθμό εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.

FACEBOOK

Μετά την ανάκτησή τους, τα καύσιμα μεταφέρονται σε ειδικές εγκαταστάσεις όπου συμπιέζονται ώστε να είναι ξανά έτοιμα για χρήση. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο ψύχεται στους -160 βαθμούς Κελσίου μέχρι να μετατραπεί σε υγρό και να μπορεί να μεταφερθεί με πλοία.

Σύμφωνα με τον αλ-Καάμπι, το κίνητρο για το έργο ήταν περιβαλλοντικές ανησυχίες και όχι οικονομικοί παράγοντες, παρά τις πιέσεις που δέχεται η πρωτοκαθεδρία του Κατάρ στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από ανταγωνιστές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία.

Το σύστημα ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο και έχει ανακτήσει έως σήμερα αέριο από πάνω από 500 πλοία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή