Ισραήλ: Tο Διεθνές Δικαστήριο δεν μπορεί να αποφανθεί για το τείχος

Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2004 11:12
A- A A+

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε επίσημα να αρνηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το δικαίωμα να αποφανθεί για τη νομιμότητα του «τείχους ασφαλείας» που κατασκευάζει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε σήμερα ισραηλινός αξιωματούχος.

«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε χθες βράδυ να υιοθετήσει έγγραφο το οποίο συντάχθηκε από νομικούς, όπου βεβαιώνουμε ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν μπορεί να αποφανθεί για το τείχος», είπε ο αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Το έγγραφο, 150 σελίδων, αναφέρει λεπτομερώς τις νομικές διευκρινίσεις όπως και τους «λόγους ασφαλείας» που ώθησαν το Ισραήλ να ανεγείρει το τείχος, το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα εκτείνεται σε μήκος 700 χιλιομέτρων στη Δυτική Οχθη και γύρω από την ανατολική Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η «τακτική απόφαση» για την υποβολή του σχετικού εγγράφου στο Δικαστήριο και την παρουσίασή της από επίσημους ισραηλινούς εκπροσώπους, θα ληφθεί «λίγο πριν από την ακροαματική διαδικασία και σύμφωνα, κυρίως, με τις θέσεις άλλων χωρών στο θέμα αυτό. Όπως και να είναι, η πραγματική μάχη δεν θα διεξαχθεί ενώπιον του Δικαστηρίου αλλά ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης, για το λόγο αυτό θα ξεκινήσουμε μεγάλη εκστρατεία σε αυτό το μέτωπο τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Στόχος είναι, όπως υπογράμμισε να αποδειχθεί ότι το Ισραήλ «δεν είναι αυτός που επιτίθεται αλλά το θύμα της τρομοκρατίας (...).

Το Διεθνές Δικαστήριο εκλήθη από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με σχετικό ψήφισμά της στις 8 Δεκεμβρίου 2003, να αποφανθεί για τις νομικές συνέπειες της κατασκευής του διαχωριστικού τείχους, την οποία έχει καταδικάσει ο ΟΗΕ. Η απόφαση υιοθετήθηκε με 90 ψήφους υπέρ έναντι 8 κατά . Όμως 74 χώρες (αριθμός-ρεκόρ), μεταξύ τους και αυτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης απείχαν από την ψηφοφορία, κίνηση που δείχνει τις επιφυλάξεις της διεθνούς κοινότητας για την εμπλοκή του Διεθνούς Δικαστηρίου στην ισραηλο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί, ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είχαν ψηφίσει τον περασμένο Οκτώβριο στον ΟΗΕ, κείμενο στο οποίο ζητούσαν την κατεδάφιση του τείχους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επίσης έχουν εκφράσει την αποδοκιμασία τους για τη σημερινή διάταξη του διαχωριστικού τείχους, εξέφρασαν στον ΟΗΕ τη διαφωνία τους όσον αφορά την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Η πρώτη ακροαματική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο έχει οριστεί για τις 23 Φεβρουαρίου στη Χάγη.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή