Στις 28 Απριλίου ξεκίνησε μία σημαντική συνάντηση για την κλιματική αλλαγή στο Βατικανό, όπου επιστήμονες, θρησκευτικές προσωπικότητες και πολιτικοί συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη και τον κίνδυνο που ενέχει για τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου.
Η συνάντηση διοργανώνεται την περίοδο που ο πάπας Φραγκίσκος ετοιμάζει εγκύκλιο επιστολή προς τους επισκόπους με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή, εν όψει της συνόδου κορυφής για το κλίμα των Ηνωμένων Εθνών στο τέλος του έτους. Τα ισχυρά συναισθήματα του Πάπα επί του θέματος είναι γνωστά από τον Ιανουάριο, όταν δήλωσε πως οι άνθρωποι είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνοι για την πρόσφατη αύξηση της θερμοκρασίας και ότι έχουν «χαστουκίσει τη φύση στο πρόσωπο».
Τη συνάντηση διοργανώνουν δύο επιστημονικές ομάδες του Βατικανού που συμβουλεύουν τον Πάπα πάνω σε επιστημονικά θέματα. Ωστόσο πρόκειται για την πρώτη σύνοδο που θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα επιστήμονες και θρησκευτικούς ηγέτες.
Περίπου 20-25 άτομα που εκπροσωπούν άλλες θρησκείες και δόγματα, θα πλαισιώσουν έναν αντίστοιχο αριθμό επιστημόνων, όπως το βραβευμένο με Νόμπελ χημικό Πωλ Κρούτζεν, και τον κλιματολόγο Τζέιμς Χάνσεν. Στη συνάντηση θα παραστεί και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, καθώς και ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Όλοι οι συμμετέχοντες θα κληθούν να υπογράψουν μια δήλωση «σχετικά με την ηθική και θρησκευτική επιτακτική ανάγκη της αειφόρου ανάπτυξης».
Μεταξύ των ηθικών επιχειρημάτων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που ασπάζεται το Βατικανό, είναι η ιδέα ότι η σημερινή κοινωνία πρέπει να διαφυλάξει τη Γη για τις μελλοντικές γενιές. Επίσης, υφίσταται η αδικία ότι οι φτωχότεροι άνθρωποι του κόσμου παράγουν μόλις ένα 5% των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ανθρωπότητας, αλλά υποφέρουν δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.