Σχεδόν 4.100 πρόσφυγες, που επέβαιναν σε αλιευτικά, έχουν διασωθεί από χθες κοντά στις ακτές της Λιβύης, ενώ η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται και σήμερα καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοούν τους διακινητές ανθρώπων.
Όλοι οι διασωθέντες έχουν μεταφερθεί στις ιταλικές ακτές και κάποιοι ήδη έχουν φθάσει στην Λαμπεντούζα, το νοτιότερο νησί της Ιταλίας, και στο Τραπάνι της Σικελίας. Περισσότεροι αναμένεται να μεταφερθούν στη στεριά στη διάρκεια της νύχτας και αύριο, Δευτέρα.
Παράλληλα, οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι τρεις πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους, όταν βυθίστηκε το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν και το οποίο είχε προορισμό την Ελλάδα, ενώ 31 διασώθηκαν.
Τις προσπάθειες διάσωσης των τελευταίων δύο ημερών συντονίζει η Ιταλία με περίπου 10 ιταλικά πλοία, τέσσερα ιδιωτικά σκάφη και ένα γαλλικό, το οποίο ανήκει στο στόλο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων.
Ενώ η Ε.Ε. έχει αυξήσει τις θαλάσσιες περιπολίες, η Ιταλία παραμένει η χώρα με τις περισσότερες αφίξεις προσφύγων, οι οποίοι φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φέιμαν δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Oesterreich ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να θεσπίσει ένα σύστημα ποσόστωσης για την απορρόφηση των προσφύγων, βάσει του οποίου οι χώρες-μέλη θα συμφωνούν να δέχονται περισσότερους πρόσφυγες προκειμένου να περιοριστεί η πίεση προς την Ιταλία, την Ελλάδα και την Μάλτα.
Ωστόσο, η αυστριακή πρόταση ενδέχεται να αντιμετωπίσει την έντονη αντίθεση ορισμένων χωρών-μελών, όπως η Βρετανία και η Ουγγαρία. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε την Παρασκευή ότι θα πρέπει να επιτραπεί στις χώρες-μέλη να θέτουν τους δικούς τους κανόνες σχετικά με την υποδοχή προσφύγων και ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να δεχτεί κανέναν.