«Άλματα» από την ΙΒΜ προς την κατεύθυνση του κβαντικού υπολογιστή

Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015 18:15
UPD:18:16
IBM Research

Η επιλογή ενός τετράγωνου σχεδίου εν αντιθέσει με ένα γραμμικό/ ευθύ δείχνει η πλέον πολλά υποσχόμενη όσον αφορά στην αύξηση μεγέθους, μέσω της πρόσθεσης νέων qubits.

A- A A+

Δύο σημαντικά επιτεύγματα όσον αφορά στη δημιουργία ενός πραγματικού, πρακτικά λειτουργικού κβαντικού υπολογιστή αποκάλυψαν ερευνητές της ΙΒΜ.

Για πρώτη φορά επέδειξαν τη δυνατότητα εντοπισμού και μέτρησης και των δύο ειδών κβαντικών λαθών ταυτόχρονα, καθώς και ένα νέο σχέδιο τετράγωνου κυκλώματος κβαντικού bit, που αποτελεί τη μόνη φυσική αρχιτεκτονική η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μεγαλύτερες διστάσεις.

Ο κβαντικός υπολογιστής θεωρείται πως θα αποτελέσει μία από τις εφευρέσεις που θα φέρουν μια πραγματικά νέα εποχή καινοτομίας, καθώς αναμέται να ανοίξει νέους δρόμους οι οποίοι δεν είναι δυνατοί με τους σημερινούς υπολογιστές. Χαρακτηριστικά, ένας κβαντικός υπολογιστής με μόλις 50 κβαντικά bits (qubits) θα υπερείχε σε σχέση με κάποιον συνδυασμό υπολογιστών από το σημερινό Top 500.

Αναλυτικότερα, αυτό που πέτυχαν οι ερευνητές της ΙΒΜ ήταν για πρώτη φορά να επιδείξουν τη δυνατότητα εντοπισμού και μέτρησης των δύο ειδών κβαντικών λαθών (bit-flip, phase-flip), που θα λαμβάνουν χώρα σε κάθε πραγματικό κβαντικό υπολογιστή.

Μέχρι τώρα, ήταν δυνατό αυτό μόνο για το ένα είδος, αλλά ποτέ και τα δύο μαζί. Το κύκλωμα, βασιμένο σε ένα τετράγωνο πλέγμα τεσσάρων qubits σε ένα μικροσκοπικό τσιπ επιτρέπει τον εντοπισμό και των δύο ειδών ταυτόχρονα.

Η επιλογή ενός τετράγωνου σχεδίου εν αντιθέσει με ένα γραμμικό/ ευθύ δείχνει η πλέον πολλά υποσχόμενη όσον αφορά στην αύξηση μεγέθους, μέσω της πρόσθεσης νέων qubits.

Όπως υπογραμμίζει ο Αρβίντ Κρίσνα, διευθυντικό στέλεχος της ΙΒΜ Research, οι κβαντικοί υπολογιστές θα επιτρέψουν την επίλυση προβλημάτων που είναι αδύνατον ή μη πρακτικό να λυθούν σήμερα.

«Ενώ οι κβαντικοί υπολογιστές παραδοσιακά εξετάζονταν όσον αφορά στις δυνατότητές τους πάνω στην κρυπτογράφηση, ένας τομέας που θεωρούμε πολύ ελκυστικό είναι αυτός της χρήσης πρακτικών κβαντικών συστημάτων για την επίλυση προβλημάτων στη Φυσική και την κβαντική χημεία που δεν επιλύονται σήμερα» αναφέρει σχετικά.

Επίσης, σε έναν κόσμο όπου τα αποκαλούμενα «Big Data» και η διαχείρισή τους παίζουν όλο και σημαντικότερο ρόλο, κβαντικά συστήματα θα παρουσίαζαν εξαιρετικές επιδόσεις όσον αφορά στην εξέταση και αξιοποίηση τεραστίων βάσεων δεδομένων.

Υπενθυμίζεται ότι η διαφορά μεταξύ ενός συμβατικού υπολογιστή και ενός κβαντικού έγκειται στο ότι ο πρώτος «καταλαβαίνει» bits (που μπορούν να έχουν μία από δύο τιμές, 1 ή 0) ενώ ο κβαντικός λειτουργεί με qubits (μπορούν να έχουν 1, 0 ή και τα δύο ταυτόχρονα).

Προτεινόμενα για εσάς