Ιταλία: Ο Ρέντσι τα παίζει όλα για όλα φέρνοντας νέο εκλογικό νόμο

Ενδεχόμενο, εάν δεν τα καταφέρει, να προσφύγει στις κάλπες
Τρίτη, 28 Απριλίου 2015 16:58
UPD:17:33
EPA/ETTORE FERRARI

Τις ώρες αυτές ο Ιταλός πρωθυπουργός αποφασίζει αν θα συνδέσει την τελική ψήφιση της εκλογικής μεταρρύθμισης με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

A- A A+

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία έγκρισης του νέου εκλογικού νόμου στην Ιταλία, καθώς, σε επιστολή του προς τα μέλη και τους βουλευτές του κυβερνώντος κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έκανε έκκληση στο αίσθημα ευθύνης, θεωρώντας ότι η υπερψήφιση του εν λόγω νόμου αποτελεί «θέμα αξιοπρέπειας».

Η Βουλή καλείται να προχωρήσει στην έγκριση της μεταρρύθμισης και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί πιθανότατα στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας. Όμως η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις, ενώ κάθετα αντίθετη είναι η πλειοψηφία της κεντροδεξιάς Forza Italia, η εθνικιστική δεξιά Λέγκα του Βορρά, το αντιθεσμικό λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και το αριστερό κόμμα Αριστερά και Ελευθερία.

Η εκλογική μεταρρύθμιση προβλέπει 100 εκλογικές περιφέρειες σε όλη την Ιταλία, μπόνους εδρών για όποιο κόμμα ξεπερνά το 40% των ψήφων στην βουλή ή - σε διαφορετική περίπτωση - προσφυγή σε δεύτερο γύρο. Το κατώτατο όριο ψήφων για την είσοδο των πολιτικών δυνάμεων στη βουλή τίθεται στο 3%, ενώ ο επικεφαλής των ψηφοδελτίων σε κάθε περιφέρεια θα επιλέγεται από τα κόμματα και θα είναι ο πρώτος που θα εκλέγεται βάσει του ποσοστού ψήφων που θα συγκεντρώνει το κάθε ψηφοδέλτιο.

Το τελευταίο σημείο έχει προκαλέσει την αρνητική αντίδραση εκπροσώπων της εσωκομματικής μειοψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος, στην οποία ανήκουν στελέχη όπως ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, η Ρόζι Μπίντι και ο Στέφανο Φασίνα, που θεωρούν ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός ουσιαστικότερου και ευρύτερου διαλόγου.

Τις ώρες αυτές ο Ιταλός πρωθυπουργός αποφασίζει αν θα συνδέσει την τελική ψήφιση της εκλογικής μεταρρύθμισης με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει πάντως ο ιταλικός Τύπος, ο Ματέο Ρέντσι έχει καταστήσει σαφές, μιλώντας με στενούς του συνεργάτες ότι, αν δεν καταφέρει να πετύχει την υπερψήφιση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, προτιμά να παραιτηθεί και να ζητήσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, απ΄ ό,τι να επιδιώξει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με νέα, διευρυμένη πλειοψηφία.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή