Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της δικτατορίας, ο ερμηνευτής Μανώλης Μητσιάς και ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης συναντώνται επί σκηνής, για να παρουσιάσουν για πρώτη φορά ένα μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια που απαγόρευσε ή λογόκρινε η χούντα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 21 και την Τετάρτη 22 Απριλίου, στις 8.30 βράδυ.
Πρόκειται για δύο συναυλίες μνήμης, με τίτλο «Τα απαγορευμένα τραγούδια» - «Διότι δεν συνεμορφώθην», δύο βραδιές με τον Μανώλη Μητσιά να τραγουδά εκείνα που κάποτε απαγορεύτηκαν, και με τον κινηματογραφιστή της νεότερης ιστορίας της πατρίδας μας, Παντελή Βούλγαρη, να υπογράφει με το δικό του μελάνι το ντοκουμέντο μιας στοιχειωμένης εποχής, θυμίζοντας «τι δεν πρέπει να ξεχνάμε»…
1981 - Κήπου, Τσιτσάνης, γιοι Βαμβακάρη, Αλεξάνδρα, Χρήστος Κολοκοτρώνης (στιχουργός).
Ύποπτες λέξεις και κρυφά νοήματα
Τα πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια που απαγόρευσε ή λογόκρινε η χούντα: τραγούδια με σαφές και έντονο πολιτικό στίγμα, αλλά και ελαφρά τραγούδια, αφού οι λογοκριτές των συνταγματαρχών ανακάλυπταν συνεχώς ύποπτες λέξεις και κρυφά νοήματα ακόμη και σε μια ερωτική μπαλάντα, αν οι δημιουργοί της είχαν την ατυχή έμπνευση να την έχουν αφιερώσει στιχουργικά σε κάποια «Ελευθερία», σε μια «Νίκη», σε μια «Αναστασία»!
Καθώς, μάλιστα, το σκοτάδι της χούντας απλωνόταν όλο και περισσότερο, η λογοκρισία θέριευε. Πολλά αμιγώς λαϊκά και ρεμπέτικα ακούσματα αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία, αφού όλοι ανεξαιρέτως οι ρεμπέτες, οι λαϊκοί βάρδοι και δημιουργοί επεδείκνυαν προκλητικό και έκλυτο βίο, χαρακτηρισμένοι άπαντες, συλλήβδην, ως λούμπεν, μοιχοί ή χασισοπότες.
Ό,τι δεν… «συμμορφωνόταν προς τας υποδείξεις»
Έτσι, πέρα από τους συνήθεις υπόπτους Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο ή Μάνο Χατζιδάκι, εμφανίζονταν, στις μαύρες λίστες της επιτροπής λογοκρισίας, και τραγούδια του Μπαγιαντέρα, του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μάρκου Βαμβακάρη. Φυσικά, και οι αντίστοιχοι στιχουργοί, από τον Κώστα Βίρβο και την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ως τους μεγάλους ποιητές μας Νίκο Γκάτσο και Γιάννη Ρίτσο και τους νομπελίστες Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, όπως επίσης και κάθε Σοβιετικός, Ρώσος ή φυλετικά συγγενής. Έτσι, λοιπόν, κομμένος από το ραδιόφωνο ο Τσαϊκόφσκι, κομμένος ο Προκόφιεφ, αλλά κομμένος και ο Ντβόρζακ. Ό,τι δηλαδή δεν… «συμμορφωνόταν προς τας υποδείξεις».
Τραγούδια και μουσική, στίχοι και λόγια φορτωμένα με μνήμες, από τους «Μοιραίους» του Μίκη Θεοδωράκη και του Κώστα Βάρναλη, τον «Δρόμο» του Μάνου Λοΐζου και της Κωστούλας Μητροπούλου, το «Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια» του Χρήστου Λεοντή και του Κώστα Βίρβου, το επικό «Ζαβαρακατρανέμια» του Γιάννη Μαρκόπουλου και το «Σάββατο απόγιομα» του Νότη Μαυρουδή και του Γιάννη Κακουλίδη, έως το «Φίλοι κι αδέρφια» του Σταύρου Ξαρχάκου και του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το «Ήρθατε σαν κύματα» του Λουκιανού Κηλαηδόνη και του Νίκου Γκάτσου, αλλά και τραγούδια… υπεράνω υποψίας, όπως το «Πέταξ’ ένα πουλί» του Κώστα Κλάββα και του Αλέξη Αλεξόπουλου, ακόμη και το «αθώο» «She loves you» των Beatles!
Συντελεστές
Σκηνοθετική επιμέλεια - οπτικοακουστικό ντοκουμέντο: Παντελής Βούλγαρης, ιστορική έρευνα - διαμόρφωση προγράμματος: Γιώργος Μονεμβασίτης. Συμμετέχει λαϊκή ορχήστρα, την οποία αποτελούν οι μουσικοί: Μανόλης Ανδρουλιδάκης (κιθάρα - ενορχήστρωση - διεύθυνση ορχήστρας), Δημήτρης Μαργιολάς - Ηρακλής Ζάκας (μπουζούκι), Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Πολυμέρης Δήμος (ακορντεόν), Χάρης Μέρμυγκας (κοντραμπάσο), Τάσος Μυσιρλής (τσέλο), Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), Γιάννης Σαρίκος (ντραμς) και Γιώργος Σαρίκος (κρουστά). Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη - Αθήνα, τηλ.: 210 7282000.Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 50 ευρώ, Α΄ ζώνη: 35 ευρώ, Β΄ ζώνη: 25 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 14 ευρώ, ειδικές τιμές: πολύτεκνοι - άτομα άνω των 65 ετών: 9,50 ευρώ, φοιτητές - νέοι - άνεργοι - ΑΜΕΑ: 7,50 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 - Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr.
naftemporiki.gr