Κ. Ανάν: Επανένωση της Κύπρου μέσω μιας ισορροπημένης και διαρκούς διευθέτησης

Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2004 13:01
A- A A+

Μόνο εάν υπήρχε «μια κατηγορηματικώς δηλωθείσα ετοιμότητα από μέρους των ηγετών των δύο πλευρών, πλήρως και αποφασιστικώς υποστηριζομένης στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα και την Τουρκία», να δεσμευθούν για την ολοκλήρωση του Σχεδίου Ανάν και την υποβολή του σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα όπως προβλέπεται στο Σχέδιο, είναι δυνατή μια λύση του Κυπριακού στη βάση του Σχεδίου. Αυτό τονίζει ο Κόφι Ανάν στην επιστολή του με την οποία προσκαλεί τις δύο πλευρές σε νέες συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κάνει λόγο στην επιστολή του για «νέα αποφασιστικότητα η οποία επιδεικνύεται από την Τουρκία», τονίζοντας παράλληλα ότι και «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει την ξεκάθαρη προτίμησή της για την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου και την ισχυρή υποστήριξή της στις καλές μου υπηρεσίες κι έχει δεσμευθεί με συγκεκριμένο τρόπο να ενθαρρύνει κάτι τέτοιο».

Ο κ. Ανάν εκφράζει την πεποίθηση ότι «η Κύπρος μπορεί να προσχωρήσει στην Ε.Ε. ενωμένη την 1η Μαΐου 2004», γεγονός το οποίο –όπως επισημαίνει- «θα ισχυροποιήσει την επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας καθώς θα προωθήσει τις προοπτικές για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ πιστεύει ότι το Σχέδιο «θα επιτρέψει την επανένωση της Κύπρου μέσω μιας έντιμης, ισορροπημένης και διαρκούς διευθέτησης που θα προστατεύει και θα εγγυάται τα βασικά συμφέροντα και προσδοκίες αμφοτέρων πλευρών».

Ο κ. Ανάν αναφέρει στην επιστολή του ότι μετά την ολοκλήρωση του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων, θα διεξαχθεί δημοψήφισμα το οποίο «θα γίνει στην κάθε πλευρά την ίδια ημερομηνία, πριν από την 1η Μαΐου» και το οποίο «θα απαιτήσει εκτενή τεχνική και πολιτική προετοιμασία από κάθε πλευρά, προκειμένου να λάβει χώρα με το σωστό τρόπο αυτή η σημαντική ψηφοφορία» και προσκαλεί τα δύο μέρη στη Νέα Υόρκη στις 10 Φεβρουαρίου «για να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

«Θα θεωρήσω την αποδοχή αυτής της πρόσκλησης ως δέσμευση για να ολοκληρωθεί το Σχέδιο (χωρίς να επανανοίγουν οι βασικές αρχές ή να διαταράσσονται οι βασικές ισορροπίες) με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών μέχρι την 31η Μαρτίου 2004 και να τεθεί το ολοκληρωμένο Σχέδιο σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, όπως προνοείται στο Σχέδιο, στις 21 Απριλίου 2004», τονίζει ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Ανάν προσθέτει πως οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις –η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο– θα επιβεβαιώσουν στον ίδιο και η μια στην άλλη γραπτώς μέχρι τις 9 Απριλίου, ότι συμφωνούν όπως η Ιδρυτική Συμφωνία τεθεί σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Με την αποδοχή της στα δημοψηφίσματα αυτά, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις δεσμεύονται να υπογράψουν μαζί με την Ηνωμένη Δημοκρατία της Κύπρου τη Συνθήκη επί θεμάτων που σχετίζονται με τη νέα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο. Στη συνέχεια η Ιδρυτική Συμφωνία θα εγγραφεί ως διεθνής Συνθήκη σύμφωνα με το ¶ρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή