Πλήρη σύμπνοια και ταύτιση τόσο στα ζητήματα που αφορούν στην πορεία της διαπραγμάτευσης όσο και στα θέματα ουσίας, διαπιστώθηκε σήμερα κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη.
Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στόχος παραμένει η συνολική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, το Κοινοτικό Κεκτημένο και βεβαίως τον πλήρη σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μετά την πρόσκληση του Κόφι Ανάν για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά έκρινε επιβεβλημένη τη σημερινή συζήτηση, είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι είναι στενό το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά στις Εγγυήσεις Ασφάλειας, ο κ. Σημίτης είπε ότι το θέμα αυτό πρόκειται να το χειριστεί η νέα κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Αλλωστε, υπενθύμισε, ότι η ανανέωση της λαϊκής εντολής για το εθνικό θέμα, είναι και ο λόγος για τον οποίο προκηρύχθηκαν οι εκλογές.
Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι η Τουρκία και το καθεστώς Ντενκτάς πρέπει τώρα να αποδείξουν ότι πραγματικά επιθυμούν μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Μία λύση, που, όπως είπε, θα επιτρέψει την άρση της τουρκικής κατοχής και την ένταξη της επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το επιστέγασμα της όλης προσπάθειας, σημείωσε, είναι η αυριανή συνεδρίαση της Βουλής η οποία θα επικυρώσει τις Συνθήκες Προσχώρησης των νέων μελών, μετά την υπογραφή των συνθηκών περυσι στην Αθήνα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι
αποτελεί πάγια πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς να ανταποκρίνεται
σε κάθε πρόσκληση του γενικού γραμματέα για διαβουλεύσεις για λύση του Κυπριακού.
Εχει γίνει σοβαρή και ογκώδης προσπάθεια, είπε και στη συνέχεια εξέφρασε εκ μέρους του Κυπριακού λαού ευγνωμοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση, τον πολιτικό κόσμο για το μέγα επίτευγμα της ένταξης.
Χωρίς την προσπάθεια της Ελλάδας, η Κύπρος δεν θα ήταν στην ευτυχή θέση να καταστεί ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής επιδιαιτησίας κατά τη διαπραγμάτευση, ο κ. Σημίτης είπε δεν φοβόμαστε τίποτε. Προτείνουμε λογικά πράγματα. Αυτά που ζητούμε εξυπηρετούν την λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, μια λύση δίκαιη που μπορεί να αποδεχθεί η διεθνής Κοινότητα και που θα οδηγήσει στην ειρήνη και τη σταθερότητα ώστε να μην υπάρξουν άλλες αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις στην περιοχή.
ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων