Οι κυρώσεις κατά του Ιράν πρέπει να αρθούν «ταυτόχρονα» από όλες τις μεγάλες δυνάμεις, στο βαθμό που θα επιτευχθεί τελική συμφωνία μεταξύ των έξι και της Τεχεράνης, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.
Η συμφωνία θα αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την εξασφάλιση ότι η Τεχεράνη δεν θα προσπαθήσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Οι έξι μεγάλες δυνάμεις οι οποίες εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν είναι τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Μεγ. Βρετανία, Γαλλία, Κίνα), καθώς και η Γερμανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα επαναληφθούν στις 21 Απριλίου, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο Tasnim.
Το Ιράν και οι χώρες της ομάδας 5+1 κατέληξαν αυτό το μήνα σε προκαταρκτική συμφωνία για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και έχουν στόχο να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία έως το τέλος Ιουνίου.
«Ο Ζαρίφ δήλωσε πως ο επόμενος γύρος των πυρηνικών συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα 5+1 θα αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη σε επίπεδο αντιπροσώπων και εμπειρογνωμόνων», μετέδωσε το Tasnim.
Παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών, παραμένουν αρκετές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, όπως το πόσο γρήγορα θα αρθούν οι κυρώσεις και αν το Ιράν θα μπορεί βάσει της τελικής συμφωνίας να χρησιμοποιεί συσκευές φυγοκέντρησης προηγμένης τεχνολογίας.