Δεκτή έκανε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την έκθεση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Κατηφόρη σχετικά με το ρόλο και τις μεθόδους των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δημιουργία μίας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής υπηρεσίας στην οποία θα αναφέρονται οι εν λόγω οργανισμοί (rating agencies).
Όπως είναι γνωστό, οι οργανισμοί αυτοί αποτελούν σήμερα έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες των χρηματοοικονομικών αγορών με μεγάλη επιρροή στις αγορές και με κύριο χαρακτηριστικό την παντοδυναμία των οργανισμών αμερικανικής ιδιοκτησίας όπως οι Standard & Poor's και Moody's.
Στην έκθεση του κ. Κατηφόρη δεν αμφισβητείται ότι οι οργανισμοί αυτοί έχουν γενικά εδραιώσει μία θετική φήμη υπευθυνότητας, ανεξαρτησίας της γνώμης τους και αποτελεσματικότητας στην αξιολόγηση της φερεγγυότητας των δανειοληπτών στις χρηματοοικονομικές αγορές. Επισημαίνεται όμως με έμφαση, ότι έχουν διαπράξει εντυπωσιακά σφάλματα με πρόσφατα παραδείγματα την πτώχευση της Enron και το σκάνδαλο της Parmalat.
Σε ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Κατηφόρης είπε ότι και στις δύο αυτές περιπτώσεις οι οργανισμοί αξιολόγησης δεν κατόρθωσαν να προστατεύσουν όσους είχαν επενδύσει στις δύο εταιρείες, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη δημιουργία μίας κοινοτικής ρυθμιστικής υπηρεσίας, η οποία θα κρίνει την αξιοπιστία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Κατηφόρη, ένας επιπλέον λόγος για τον έλεγχο των οργανισμών αυτών, είναι το γεγονός ότι έχουν προνομιακή πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες και το ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους προέρχεται από τις προμήθειες που εισπράττουν από όσους αξιολογούν.
Επιπροσθέτως, η καταχώρηση των οργανισμών αξιολόγησης σε μία ευρωπαϊκή υπηρεσία θα συμβάλει και στην αποκατάσταση της ανισορροπίας μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, όπου υφίσταται ρυθμιστική αρχή, αλλά και θα απαλλάξει τους οργανισμούς από την υποχρέωση να συνδιαλέγονται με 15 ή 25 διαφορετικές ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές με διαφορετικές δικαιοδοσίες.