Στ. Θεοδωράκης: Τα παλιά κόμματα στήνουν τώρα την αρένα της μιζέριας

Τρίτη, 07 Απριλίου 2015 01:49
UPD:09:14
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
A- A A+

«Σήμερα δε θα έπρεπε να συζητάμε μόνο γιατί μπήκαμε στα μνημόνια. Θα έπρεπε κυρίως να αναζητάμε τις ευθύνες και τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από τα μνημόνια», ανέφερε στην ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. 

«Γιατί; αυτό που έκαναν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δε μπορέσαμε να το κάνουμε εμείς; Σήμερα η Ιρλανδία δανείζεται με επιτόκιο κάτω από 1% το δεκαετές ομόλογο - η Πορτογαλία κάτω από 2% - κι εμάς δε μας δανείζουν ούτε με 10 %. Εμείς για να δανειστούμε για 3 ή 6 μήνες χρειάζεται να πληρώσουμε περισσότερο από όσο πληρώνουν αυτές οι χώρες για να δανειστούν για 10 χρόνια», είπε ο κ. Θεοδωράκης σημειώνοντας ότι «αυτές οι χώρες αποπληρώνουν τα δάνειά τους στο ΔΝΤ νωρίτερα από το προβλεπόμενο - ενώ εμείς όταν φτάνει η ώρα της πληρωμής ή παρακαλάμε ή απειλούμε».

Σχολιάζοντας τις διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση κάνει σκληρή διαπραγμάτευση και ότι θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε πως κάποιος πρέπει να πει στην κυβέρνηση ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα μόνο συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, γιατί «για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, δεν πληρώνονται προμηθευτές και άρα δεν πληρώνονται οι εργάτες και οι υπάλληλοι, δεν πληρώνεται ΦΠΑ - 325 μέρες είναι πλέον ο μέσος χρόνος αναμονής, δεν πληρώνονται ούτε καν τα φάρμακα που έχουν προπληρώσει οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ».

Ο κ. Θεοδωράκης αναφερόμενος στις ενδογενείς αιτίες της κρίσης αναρωτήθηκε που πήγαν τα 20-30-40 δισ. που παίρναμε δανεικά κάθε χρόνο. «Που πήγαιναν λοιπόν τα δανεικά; Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που μπορούμε να κάνουμε.

HELLENIC PARLIAMENT TV

Που πρέπει να κάνουμε. Μπορώ να σκεφθώ τουλάχιστον τρεις μαύρες τρύπες» είπε και αναφέρθηκε σε σπατάλες και υπερκοστολογήσεις σε μεγάλα και μικρά έργα. «Η Ελλάδα της διαφθοράς και της διαπλοκής δηλαδή! Ένα τεράστιο και αναποτελεσματικό δημόσιο. Η Ελλάδα του ρουσφετιού και του πελατειακού κράτους δηλαδή! Και βέβαια: όπλα - εξοπλιστικά προγράμματα! Και όταν λέμε όπλα εννοούμε βέβαια και μίζες», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και υπογράμμισε πως ποτέ τα όπλα δεν έρχονται μόνα τους ενώ αναφέρθηκε και στη σημερινή διακυβέρνηση λέγοντας: «Η κυβέρνηση έδωσε με τυμπανοκρουσίες 200 εκατομμύρια για την ανθρωπιστική κρίση. Και έδωσε 500 εκατομμύρια για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα. Χωρίς να το πει στη Βουλή, χωρίς να κάνει διαγωνισμό, στο άψε σβήσε 500 εκατομμύρια».

Ταυτόχρονα κατήγγειλε τη «θεωρία των ψεκασμένων, ότι κάποιοι διόγκωσαν τεχνητά το έλλειμμα του 2009 για να μας βάλουν στα μνημόνια». Μία συζήτηση που, όπως είπε, «μας εκθέτει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί όλος ο κόσμος ξέρει ότι η Ελλάδα το 2009 είχε έλλειμμα 15-16%» .

Αναφέρθηκε επίσης και στις ευθύνες των κυβερνήσεων που «φόρτωναν το δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους», στις ευθύνες των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν έθεσαν ποτέ θέμα δημόσιου χρέους και στις ευθύνες της Βουλής που ψήφιζε πανηγυρικά αμυντικές δαπάνες όταν η χώρα βοούσε για τις μίζες και τη μεγάλη ζωή των πολιτικών που ήταν γύρω από τις προμήθειες και τα εξοπλιστικά. Κατήγγειλε ότι τα λεφτά των δανεικών σπαταλήθηκαν σε μηχανισμούς, γραφειοκρατικές δομές και ΜΚΟ μαϊμού ενώ «δεν καταφέραμε να φτιάξουμε ένα ασφαλιστικό που θα προστατεύει όλους τους πολίτες». Αυτές δηλαδή τις παθογένειες που θα έπρεπε να δει μια εξεταστική επιτροπή, «παθογένειες που έχουν κάνει την Ελλάδα να παραπαίει στο όριο της εξόδου από την Ευρωζώνη», όπως τόνισε .

«Εσείς όμως δε θέλετε να μιλήσετε για όλα αυτά. Θέλετε να μιλάτε μόνο για τα μνημόνια. Να μιλήσουμε λοιπόν για τα μνημόνια! Για τις ευθύνες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτούς που αντί να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, αντί να περιορίσουν το πελατειακό κράτος, έκοψαν μισθούς και συντάξεις και έβαλαν νέους φόρους. Γι' αυτούς που φοβήθηκαν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Γι' αυτούς που θυσίασαν τους αδύναμους και αυτούς που δεν είχαν πρόσβαση στην εξουσία τους για να προστατεύουν την πελατεία τους και τους συνεταίρους τους», είπε ο κ. Θεοδωράκης ενώ έκανε ειδική αναφορά στα ΜΜΕ τονίζοντας ότι «πρέπει να σπάσει η τριγωνική σχέση MEDIA-Πολιτική-Τράπεζες».

«Στην Ευρωζώνη η επενδυτική αισιοδοξία ανεβαίνει συνεχώς, το σχέδιο Ντράγκι δείχνει να αποδίδει, και τα παλιά κόμματα στήνουν εδώ στη Βουλή την αρένα της μιζέριας!», είπε ακόμη ο κ. Θεοδωράκης ο οποίος ανέφερε παρ΄ όλα αυτά ότι το κόμμα του θα συμμετέχει στην εξεταστική ενώ πρόσθεσε: «εμείς αντί να αναζητήσουμε μεγάλες συναινέσεις για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας, επιμένουμε να παίζουμε ένα στείρο και αυτοκαταστροφικό παιχνίδι αντιπαράθεσης». Διευκρίνισε όμως στο σημείο αυτό: «Προσοχή δε μιλάω για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μιλάω για συμμαχίες πάνω στις μεγάλες πολιτικές που θα μας βγάλουν από τα αδιέξοδα. Μιλάω για τις μεγάλες ανατροπές που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα». Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε ένα εκλογικό νόμο «χωρίς το έκτρωμα των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα».

«Εμείς το μεταμνημονιακό κίνημα της χώρας- εμείς που δεν έχουνε ανάμειξη στα πολιτικά εγκλήματα του παρελθόντος- θα είμαστε παρόντες στην εξεταστική. Όχι για να το παίξουμε ανακριτές αλλά για να συμβάλλουμε στην εθνική αυτογνωσία», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή