Με τη συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη μέσω τηλεδιάσκεψης και χωρίς να επιβεβαιωθεί η αισιοδοξία κυβερνητικών στελεχών ότι μπορεί να βγει «λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Euroworking Group.
Σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής, οι διαβουλεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων συνεχίζονται, τόσο στο Brussels Group, μέσω e-mail, όσο και στην Αθήνα για τη συλλογή στοιχείων και είναι δύσκολο να καταλήξουν σε μία αμοιβαία συμφωνία ώστε να συνεδριάσει τη Μεγάλη Εβδομάδα το Eurogroup.
Στην Αθήνα δύο εκ των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, με μετριοπαθή έως σήμερα στάση, ανέβασαν τους τόνους έναντι των Ευρωπαίων εταίρων. Ο πρώτος τη τάξη υπουργός, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης , δήλωσε στο γερμανικό Spiegel πως αν δεν υπάρξει ροή κεφαλαίων μέχρι τις 9 Απριλίου, πρώτα θα εξασφαλίσουμε την πληρωμή μισθών και συντάξεων στην Ελλάδα και μετά θα ζητήσουμε από τους εταίρους στο εξωτερικό να υπάρξει μια συμφωνία και κατανόηση για να αποπληρώσουμε τα 450 εκ. στο ΔΝΤ.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στη γερμανική Die Zeit, είπε πως αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα εντός των επόμενων δέκα ημερών, «τότε λυπάμαι, αλλά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ευρωπαίων συμμάχων μας αποφάσισε να σκοτώσει την Ελλάδα».
«Θα θέλαμε ευχαρίστως να μείνουμε στο καράβι που ονομάζεται Ευρώπη, (…) αλλά αν ο καπετάνιος μας πετάξει από το κατάστρωμα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Σκουρλέτη, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι η κυβέρνηση «θα αποκαλύψει ποιο σχέδιο Β διαθέτει και ποιο ρόλο θα μπορούσε να παίξει σε αυτό η Ρωσία εφόσον δεν υπάρχει καμία άλλη λύση».
Οι αναφορές αυτές ανάγκασαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, να δηλώσει στο Reuters ότι «δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Η πορεία των διαπραγματεύσεων, άλλωστε, έχει καλύψει την απόσταση και έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευση και σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη σε Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, έκανε λόγο για μία «προκαταρκτική ενδιάμεση αξιολόγηση», αλλά όπως είπε «είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη εβδομάδα» κάνοντας λόγο για «μετριοπαθείς προσδοκίες».
Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, κράτησε σαφέστατες αποστάσεις από τη δήλωση του κ. Σακελλαρίδη ότι η είσοδος στον προαύλιο χώρο της Βουλής, των 20 αντιεξουσιαστών, ήταν «προκλητική και ακατανόητη ενέργεια», λέγοντας με δήλωσή της ότι «ουδέν ανησυχητικό ανέκυψε και η διαμαρτυρία εντάσσεται στο αντίστοιχο Συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών».
Η δεύτερη διαφοροποίηση της κ. Κωνσταντοπούλου, με κεντρικές κυβερνητικές επιλογές, ήρθε όταν επέστρεψε το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονταν η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Η κ. Κωνσταντοπούλου, με τον τρόπο αυτό θέλησε να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχθηκε για τη σωρεία τροπολογιών που εμπεριέχονταν στα δύο πρώτα ν/σ που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και για τις 100 δόσεις.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ