Τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφή που προκάλεσε το τεράστιο τσουνάμι στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, η χώρα σκοπεύει να αποτρέψει μελλοντικά παρόμοια εφιαλτικά σενάρια κατασκευάζοντας μία σειρά τσιμεντένιων θαλάσσιων τειχών με μήκος σχεδόν 400 χιλιόμετρα και ύψος αρκετών μέτρων.
Το έργο αναμένεται να κοστίσει 820 δισεκατομμύρια γιεν και έχει ήδη προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις για τις ζημιές που θα προκαλέσει στο θαλάσσιο οικοσύστημα και τοπίο, καθώς και την αλιεία, ενώ αμφισβητείται η αποτελεσματικότητά τουόσον αφορά την προστασία του τοπικού πληθυσμού.
Το παράδοξο των έργων σαν αυτό το τείχος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι ενώ μπορούν να μειώσει σε ένα βαθμό τις ζημιές, μπορούν παράλληλα να προκαλέσουν τον εφησυχασμό των κατοίκων. Αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα σοβαρό κίνδυνο στις περιοχές που είναι ευάλωτες σε τσουνάμι και άλλες φυσικές καταστροφές.
Υπολογίζεται πως αρκετοί από τους 18.500 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται από το σεισμό και το τσουνάμι του 2011 δεν έλαβαν σοβαρά υπ’ όψιν τους τις προειδοποιήσεις να εκκενώσουν άμεσα την περιοχή. Σε αρκετές κοινότητες όπου είχε προηγηθεί κατάλληλη εκπαίδευση, οι αριθμοί των νεκρών ήταν αισθητά χαμηλότεροι.
«Ό,τι και να χτίσει ο άνθρωπος στο τέλος δε θα καταφέρει να κερδίσει τη φύση. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο συνύπαρξης», δήλωσε ο Τακέσι Κόννο, πολιτικός από την Ρικουζεντακάτα, μία μικρή πόλη που ισοπεδώθηκε από το τσουνάμι του 2011.
Αντίθετη με το σχέδιο έχει δηλώσει και η σύζυγος του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Άκι Άμπε, η οποία δήλωσε πρόσφατα πως το τείχος θα εμποδίζει την οπτική επαφή με επερχόμενα τσουνάμι, ενώ η συντήρησή του θα αποτελέσει δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος για τις ήδη δοκιμαζόμενες τοπικές κοινότητες.