«Μάχη» με το χρόνο δίνουν η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να ανταποκριθούν στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας εντός και εκτός συνόρων και παράλληλα να συντάξουν μέχρι την προσεχή Δευτέρα την «εθνική μεταρρυθμιστική πρόταση», όπως ονόμασαν χθες κυβερνητικές πηγές τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις.
Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, το οποίο συγκάλεσε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, αποφάσισε με ομοφωνία να μεταφέρει εκτάκτως 80 εκατ. ευρώ (από τα 350 εκατ. συνολικά του αποθεματικού ταμείου) στην Τράπεζα της Ελλάδος, ανοίγοντας ειδικό λογαριασμό. Ανάλογη απόφαση έλαβε και ο ΟΑΕΔ όπου μετέφερε στην ΤτΕ 120 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τους Λογαριασμούς Ταμειακής Διαχείρισης και τον κλάδο Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής.
Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι η Ελλάδα «έχει τονίσει δημόσια την πρόθεσή της να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της» ξεκαθαρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ δεν ετέθη από τον Έλληνα πρωθυπουργό κάποιο αίτημα για καθυστέρηση της αποπληρωμής της επόμενης δόσης προς το ταμείο.
Την ίδια ώρα, το προσεχές Σαββατοκύριακο είναι κομβικής σημασίας, με δεδομένη και την επιστροφή σήμερα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη από την Κίνα.
Ο πρωθυπουργός έχει διαβεβαιώσει προσωπικά σε τηλεφωνικές του επικοινωνίες τόσο τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκαρντ ότι η Αθήνα θα προσκομίσει στους θεσμούς τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις.
Με την πίεση στην Αθήνα για γρήγορη κατάθεση της μεταρρυθμιστικής της πρότασης να αυξάνεται, Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ενώ μέτρα όπως για παράδειγμα η κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα «δημοφιλή» νησιά, αναδεικνύουν τις διαφορετικές απόψεις που ενυπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ