Το σκληροπυρηνικό δικαστικό Σώμα του Ιράν, έδωσε εντολή να ανασταλεί η έκδοση δύο εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας, επειδή δημοσίευσαν επιστολή μεταρρυθμιστών βουλευτών, οι οποίοι επικρίνουν τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, Αγιατολαχ Αλί Χαμενεϊ, ότι είναι επικεφαλής ενός συστήματος που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι φιλελεύθερες εφημερίδες «Sharq» και «Yas-e No», υποχρεώθηκαν να αναστείλουν την έκδοσή τους κατόπιν απόφασης της Εισαγγελίας της Τεχεράνης, όπως δήλωσαν δημοσιογράφοι των δύο εφημερίδων. Ωστόσο δεν έχει αποσαφηνισθεί για πόσο διάστημα απαγορεύεται η έκδοσή τους.
«(Εκλεισαν) διότι δεν έγινε σεβαστή η εντολή του Ανωτάτου Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας να μην δημοσιευθεί επιστολή προς τον ανώτατο ηγέτη», δήλωσε ο Ισα Σαχαρκιζ, ένας φιλελεύθερος δημοσιογράφος, που έχει διατελέσει και αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού.
Η επιστολή προς τον Χαμενεί υπογράφεται από περίπου 100 μεταρρυθμιστές βουλευτές, που διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό περίπου 2500 μεταρρυθμιστών υποψηφίων από τις εκλογές που διεξάγονται την Παρασκευή, κατόπιν απόφασης του Δικαστικού Σώματος.
Οι συντάκτες της επιστολής αυτής επέκριναν τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, εναντίον του οποίου η οποιαδήποτε κριτική είναι ποινικά κολάσιμη ενέργεια, ότι επιτρέπει στους υφισταμένους του «να παραβιάζουν τις νόμιμες ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού», στο όνομα του Ισλάμ.
Η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν δεν ανέφεραν τίποτα για την επιστολή αυτή και μόνον οι εφημερίδες «Sharq» και «Yas-e-No», τόλμησαν να τη δημοσιεύσουν- οι μόνες από τις δώδεκα ημερήσιες εφημερίδες στη χώρα.
Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Sharq», Αμπντορεζά Τατζίκ δήλωσε ότι περίπου 10 δημοσιογράφοι και τεχνικοί της εφημερίδας παραμένουν στα γραφεία τους, τα οποία έχουν περικυκλωθεί από αξιωματούχους του δικαστικού Σώματος, ώστε να μην επιτραπεί η κυκλοφορία της εφημερίδας.
Στο Ιράν τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία περίπου 100 εφημερίδων και πολλοί δημοσιογράφοι και εκδότες έχουν οδηγηθεί στις φυλακές.