Οι δύο πλευρές στην Κύπρο προσήλθαν στις διαπραγματεύσεις με σημεία για τις αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν, με βάση έγγραφα που υπέβαλαν την περασμένη εβδομάδα στον ΓΓ του ΟΗΕ.
Με βάση τα έγγραφα, η ελληνική πλευρά θέτει απαιτήσεις που αφορούν τη λειτουργικότητα της λύσης.
«Τα σημεία στα οποία θα επιδιώκαμε τις βελτιώσεις είναι κυρίως τα ακόλουθα:
1. Πρέπει να σημειωθεί ότι έχει παρέλθει ένας χρόνος και ορισμένες πτυχές του σχεδίου πρέπει να επανεξετασθούν και ρυθμιστούν.
( - Η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης.
- Η μερική άρση του περιορισμού στην ελεύθερη διακίνηση, E/κ και T/κ επιθυμούν και μπορούν να ζήσουν μαζί.
- Ημερομηνίες)
2. Διασφάλιση της εφαρμογής των προνοιών του σχεδίου και των υποχρεώσεων των μερών. (Ασφάλεια, επικύρωση της Συνθήκης μετά από την έναρξη ισχύος της Ιδρυτικής Συμφωνίας.
- Έδαφος που θα επιστραφεί να τεθεί κάτω από τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών
- Τα συντάγματα των συνιστώντων κρατών να είναι συμβατά με την Ιδρυτική Συμφωνία, το κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο
- Νόμοι των συνιστώντων κράτων να είναι επίσης συμβατοί.
- Μεταβατικές ρυθμίσεις, να μην τεθεί σε κίνδυνο η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου).
3. Λειτουργικότητα και ευρυθμία της διευθέτησης και ομαλή συμμετοχή ειδικότερα στην ΕΕ.
(προεδρικό συμβούλιο 6-3
προεδρική θητεία 40-20 μήνες
- Πλήρης αντιπροσώπευση στα όργανα της ΕΕ, δυνατότητα να συμμετέχει αποτελεσματικά και εξασφαλίζοντας την εφαρμογή του κεκτημένου).
4. Ολοκλήρωση του καταλόγου των διεθνών συμφωνιών και των ''ιερών'' νόμων.
5. Έποικοι και μετανάστευση (αριθμός εποίκων - καμία συνεχής ροή των εποίκων- Σένγκεν)
6. Οικονομικές πτυχές (κόστος της λύσης, της λειτουργίας του κράτους, Επιτροπή)
7. Δικαστική εξουσία ( Πρωτόδικο Δικαστήριο)
Ωστόσο, εάν η άλλη πλευρά εγείρει περαιτέρω ζητήματα (ιδιοκτησία, πρόσφυγες, ανώτατα όρια, έδαφος κ.λπ...) θα είμαστε ελεύθεροι να εγείρουμε άλλα ζητήματα και εμείς».
Ο Ραούφ Ντενκτάς επιδιώκει, σύμφωνα με τις θέσεις που κατέθεσε, λύση στη βάση των δύο κρατών.
«Οι προτάσεις που υποβάλλουμε, οι οποίες είναι σημαντικές για εμάς και οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τη μακρά διαδικασία των ΗΕ, είναι εν συντομία οι ακόλουθες και εμπίπτουν στο πλαίσιο του σχεδίου σας:
- Ενίσχυση της διζωνικότητας, ειδικότερα μέσω της επιστροφής λιγότερων Ελληνοκυπρίων-Κάνοντας τη γραμμή του συνόρου πιο ευθεία- Και καλύτερη διατύπωση του διεθνικού και διζωνικού χαρακτήρα της διευθέτησης ( Δηλαδή, η Γερουσία να αποτελείται από 24 Ε/κ και 24 Τ/κ, χωριστές πλειοψηφίες σε ειδικά ζητήματα)
- Η συνολική διευθέτηση πρέπει να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι υπάρχουν δύο ίσοι και συνιστώντες λαοί στο νησί, και ότι η αρχή, αρμοδιότητα, συμπεριλαμβανομένης της ενιαίας κυριαρχίας του νέου συνεταιρικού κράτους, θα πηγάζει ισότιμα από τον Ελληνοκυπριακό και Τουρκοκυπριακό λαό.
- Οι παρεκκλίσεις θα πρέπει να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι να ενταχθεί η Τουρκία στην Ε.Ε., ενώ μερικοί περιορισμοί σε σχέση με τη διζωνικότητα και τη διεθνικότητα συνεχισθούν.
- Η διασφάλιση μικρότερης αλλά συνεχιζόμενης στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας σύμφωνα με τα εγγυητικά της δικαιώματα.
- Είμαι σίγουρος ότι τα ΗΕ θα ζητήσουν επίσης τις απόψεις μας όσον
αφορά τα θέματα σχετιζόμενα με την οικονομική εναρμόνιση, (επιτρέποντας την ίδια ώρα τη διατήρηση των ειδικών σχέσεών μας με την Τουρκία) και τη λεπτομερή απαρίθμηση των ρυθμίσεων για την αποκατάσταση των επηρεαζομένων ανθρώπων».
Πηγή: ΑΠΕ