Δέσμευση Καραμανλή για θεσμική θωράκιση απέναντι στη διαφθορά

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2004 21:49
A- A A+

Επίθεση εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο Κώστας Καραμανλής, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας για τον πολιτικό πολιτισμό.

Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για αναντιστοιχία λόγων και έργων, διερωτώμενος «Τι σημαίνει να ξεκινάς πριν από 14 χρόνια επανάσταση στην παιδεία και να λες τώρα ότι θέλεις να ξαναξεκινήσεις γιατί απέτυχες; Πόσες φορές μπορεί να εμπιστευτεί κανείς ένα σύστημα που συστηματικά αποτυγχάνει; Τι σημαίνει να μοιράζεις μπροστά στην κάλπη υποσχέσεις για αποζημιώσεις στους αγρότες, όταν ποτέ δεν νοιάστηκες και τους χρωστάς ακόμη τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές των τριών προηγούμενων χρόνων;»

Ο κ. Καραμανλής επέκρινε τον κ. Παπανδρέου για την άρνησή του να συμμετάσχουν στην τηλεοπτική αναμέτρηση και οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων. «Η συμμετοχική δημοκρατία κατά την αντίληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν αναγνωρίζει δικαίωμα λόγου στην αριστερά και εμείς διαφωνούμε γιατί αυτή είναι θέση αρχής, δημοκρατίας και πολιτικού πολιτισμού».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι είχε μιλήσει για συμμετοχική διαδικασία από το προσυνέδριο αρχών του κόμματός του στις αρχές του 2000, προβάλλοντας τότε την άμεση εκλογή του προέδρου Δημοκρατίας από το λαό, αιρετό περιφερειακό συμβούλιο και τοπικά δημοψηφίσματα, που προσέκρουσαν στην καθολική άρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι απέφυγε την εξέταση σκανδαλωδών υποθέσεων, διερωτώμενος «η ποιότητα μιας δημοκρατίας συμβιβάζεται με την ατιμωρησία;» Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για διαπλοκή, αναφέρθηκε στη διαφθορά, τη μίζα και το «γρηγορόσημο», μίλησε για προεκλογικούς διορισμούς, παροχές και εκβιαστικά διλήμματα, καθώς και καθεστωτικές πρακτικές.

Ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε για θεσμική θωράκιση της πολιτείας απέναντι στη διαφθορά και τη διαπλοκή, και παρουσίασε έξι αρχές στις οποίες θα θεμελιωθεί, όπως είπε, ο νέος πολιτικός πολιτισμός:

- Η προσήλωση και η ευλαβική τήρηση των κανόνων και των αρχών λειτουργίας της δημοκρατίας.

- Διεξαγωγή της πολιτικής αντιπαράθεσης με σεβασμό και ανεκτικότητα στην άποψη του άλλου

- Υιοθέτηση της ηθικής και κοινωνικής ευθύνης ως γνώμονα για τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων

- Απόρριψη της αντίληψης για κομματική κατάληψη του κράτους και κατάργηση της κομματικής ταυτότητας σαν μέσο εισόδου ή ανόδου στις κλίμακες του δημοσίου

- Απαλλαγή των ενδιάμεσων θεσμών από τον κρατικό εναγκαλισμό και ενθάρρυνση της χειραφέτησης και της αυτονομίας, στη δράση της κοινωνίας των πολιτών

- Διασφάλιση της ανεμπόδιστης πρόσβασης του πολίτη στην ελεύθερη και πολυμερή πληροφόρηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή