Ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, παρουσία του ειδικού αντιπροσώπου του γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο Ντε Σότο.
Ο Ραούφ Ντενκτάς αναχώρησε από το αεροδρόμιο Λευκωσίας αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέμεινε λίγο περισσότερο.
Σε δηλώσεις αργότερα στο προεδρικό μέγαρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι έμεινε για να συζητήσει ορισμένα θέματα με τον κ. Ντε Σότο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Κληθείς να σχολιάσει την εισήγηση του Ντενκτάς όπως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στεγαστεί στα κεντρικά γραφεία του Λήδρα Πάλας και στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, ο κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι αυτό περιλαμβάνεται στα θέματα που υπάρχουν στην ημερήσια διάταξη. Επανέλαβε επίσης, ότι οι πλείστες θέσεις που διατύπωσε χθες ο Ραούφ Ντενκτάς βρίσκονται εκτός των παραμέτρων του σχεδίου Ανάν.
Κληθείς εξ άλλου να σχολιάσει τη δήλωση Ντενκτάς ότι θα ενημερώνει τους τουρκοκυπρίους για το τι συζητείται στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο λαός της Κύπρου πρέπει να ενημερώνεται. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι οι απόψεις και τα επιχειρήματα των δύο πλευρών θα πρέπει να κρατηθούν στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων. Ο Ραούφ Ντενκτάς αρνούμενος να συμμορφωθεί με το εμπάργκο δηλώσεων που επέβαλαν τα Ηνωμένα Εθνη για τις συνομιλίες, ανέφερε προτού μεταβεί στο χώρο των συνομιλιών, ότι θα ενημερώνει πλήρως τους Τουρκοκυπρίους, για όσα συζητούνται στις συνομιλίες
Σε ερώτηση αν η πιο σημαντική διαπραγμάτευση θα γίνει με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας μετά την πρώτη φάση των συνομιλιών, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η πιο σημαντική διαπραγμάτευση είναι αυτή που γίνεται τώρα μέχρι τη σύγκληση της τετραμερούς.
Ο Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε καλή ατμόσφαιρα χωρίς όμως να γίνει συζήτηση επί των βασικών θεμάτων και ότι συζητήθηκαν θέματα όπως ο χώρος όπου θα στεγαστεί η Κεντρική Κυβέρνηση, η σημαία και η επιλογή του ύμνου.
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε ότι εάν οι δύο πλευρές δεν μπορούν να φθάσουν σε κοινό σημείο, τότε θα εμπλακούν η Ελλάδα και η Τουρκία και εάν χρειασθεί κατά τη διαδικασία θα αναμιχθεί και ο Γενικός Γραμματέας. Ο κατοχικός ηγέτης παρουσιάσθηκε μάλιστα αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει αποτέλεσμα και θα διεξαχθεί δημοψήφισμα.
Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων