Κριτική στη στάση της κυπριακής κυβέρνησης έναντι της Ελλάδας άσκησε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετά από συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Συγκεκριμένα, είπε ότι με τις διαφορετικές τοποθετήσεις του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, η κυβέρνηση κρατά απένατι στην Ελλάδα «στάση Τζέκιλ και Χάιντ».
«Η κυβέρνησή μας έχει προσέγγιση “Τζέκιλ και Χάιντ”, και το λέω γιατί ο κ. Αναστασιάδης δημόσια στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση, και ο υπουργός Οικονομικών στα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών και δημόσια τοποθετείται με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Δεν ξέρω ποια είναι η πραγματική θέση της κυπριακής κυβέρνησης έναντι όλων αυτών των προσπαθειών (της Ελλάδας)» σημείωσε.
Εξάλλου ο γ.γ. του ΑΚΕΛ εξέφρασε στήριξη στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση να παραχωρηθεί το δικαίωμα «να ασκήσουμε πολιτικές τέτοιες που μπορεί να αποφέρουν τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα, δίχως να υπάρχουν οι ίδιες σοβαρές συνέπειες σε βάρος του κόσμου και ιδιαίτερα των εργαζομένων».
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, το ΑΚΕΛ στηρίζει αυτή την προσπάθεια γιατί «πολλές από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ε.Ε. δεν είναι –δυστυχώς- μόνο με οικονομικά κριτήρια, αλλά κυρίως με πολιτικά κριτήρια, και επιχειρείται από τους κυρίαρχους κύκλους να επιβληθεί η άποψή τους πάνω σε όλες τις χώρες, σε όλους τους λαούς ανεξαιρέτως».
Επίσης, χαρακτήρισε «το μεγαλύτερο ανέκδοτο που έχει ακούσει το τελευταίο διάστημα» το ότι η Κύπρος βγαίνει από το μνημόνιο.
Όπως είπε, «τα μνημόνια όλα έχουν ημερομηνία λήξης, είναι διάρκειας τριών ετών, και από εκεί και πέρα βέβαια υπάρχουν μηχανισμοί παρακολούθησης από τους δανειστές, διότι θα πρέπει να αποπληρωθεί το δάνειο, στη δική μας περίπτωση είναι γύρω στο 2030, αλλά πέρα από αυτό υπάρχουν και οι αποφάσεις από την Ε.Ε., όπως η Συνθήκη της Λισσαβόνας και άλλες αποφάσεις, οι οποίες διαμορφώνουν ένα πολύ σφιχτό πλαίσιο, το οποίο δεν μας επιτρέπει να ασκήσουμε διαφορετικές πολιτικές».
Επικαλέστηκε δε το παράδειγμα της Ιρλανδίας λέγοντας πως όλοι την παρουσιάζουν σήμερα ως πρότυπο για το πώς κατάφερε να βγει από το μνημόνιο, αλλά διερωτήθηκε γιατί οι Ιρλανδοί διαδηλώνουν κάθε λίγο στους δρόμους, «επειδή όντως περνούν πάρα πολύ καλά τώρα που έχουν βγει από το Μνημόνιο;».
Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι οι καταστροφικές αποφάσεις για την κυπριακή οικονομία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις συζητήσεις που διεξάγονταν από την πλευρά της τότε κυπριακής κυβέρνησης Χριστόφια με την τρόικα.
Πρόσθεσε δε ότι δεν ελήφθησαν μόνο με οικονομικά, αλλά και με πολιτικά κριτήρια.
Κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό συζητήθηκαν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - θεσμών, η κατάσταση της οικονομίας σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και το Κυπριακό.
Πηγή: ΑΜΠΕ