Διαβεβαιώσεις ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για την καταβολή της 13ης σύνταξης, ως Δώρο Χριστουγέννων θα τηρηθεί παρείχε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης τονίζοντας ότι η ρύθμιση είναι έτοιμη, αφορά 1.262.920 συνταξιούχους και μια δαπάνη ακριβώς 545 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Στρατούλης είπε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν περιλαμβάνεται στα νομοσχέδια που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ότι έρχονται την άλλη εβδομάδα στη Βουλή, καθώς όπως είπε αφορά δαπάνη η οποία θα γίνει στις 20 Δεκέμβρη του 2015 και υπήρχαν άλλα ζητήματα που έπρεπε να προωθηθούν με προτεραιότητα, όπως τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση.
Ερωτηθείς έαν η ρύθμιση θα ψηφιστεί εντός τετραμήνου, ο ίδιος απάντησε λέγοντας πως δεν έχει καμία σημασία να ψηφιστεί μέσα στο τετράμηνο ή τον Ιούλιο μιά παροχή που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο.
Κληθείς να απαντήσει πώς θα χρηματοδοτηθεί το μέτρο αυτό και γεινκότερα πώς θα καλυφθούν οι δεσμεύσεις για προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για κοινωνικές παροχές 2 δισ., ο ίδιος δήλωσε ότι σταδιακά θα πάρει μπροστά η χώρα, θα επανεκκινήσει η οικονομία και θα αποδώσουν οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ότι με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές ο κρατικός προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί και κατ' επέκταση και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, απ' όπου και θα εξοικονομηθούν χρήματα.
Ο ίδιος απέκλεισε μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και προανήγγειλε κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε άμεσο χρόνο, ενώ για τις ενοποιήσεις ταμείων είπε ότι εάν από τις μελέτες προκύψει ότι πρέπει σε κάποιες περιπτωσεις να γίνουν προς όφελος των ασφαλισμένων και των ταμείων, θα γίνουν, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι όποιες εξοικονομήσεις θα υπάρξουν από τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων και όχι από μείωση συντάξεων.
Ο κ. Στρατούλης δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν ούτε μία μέρα τα όρια συνταξιοδότησης» και αναφορικά με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, για τα βαρέα και αθυγιεινά, για τα ΑΜεΑ και για τους ασφαλισμένους πριν το 1983, σημειώνοντας ότι παρεμβάσεις μπορεί να υπάρξουν μόνον σε ό,τι αφορά στον περιορισμό των πρακτικών των προγραμμάτων εθελουσιας εξοδου που εφαρμόζουν τράπεζες και ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ.
Για τη συμφωνία με τους δανειστές και αν θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε πως δεν χρειάζεται να γίνει αυτό με βάση τη νομοθεσία, τονίζοντας ωστόσο ότι η συμφωνία θα υπάρξει ενημέρωση της Βουλής. Πρόκειται για συμφωνία για επέκταση της δανειακής σύμβασης, χωρίς μνημόνιο, δηλαδή χωρίς μέτρα, γι' αυτό δεν προβλέπεται επικύρωση από τη Βουλή, σημείωσε.
Για το χρέος, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «δεν θα πληρωθεί στο απόλυτο», καθώς «δεν μπορεί να αποπληρωθεί γιατί η χώρα και ο λαός μας θα οδηγηθούν σε πλήρη υποδούλωση», επισημαίνοντας ότι αντικείμενο της νέας συμφωνίας που θα υπάρξει μετά τη συμφωνία-γέφυρα είναι «η διαγραφή του χρέους για να γίνει βιώσιμο».