Από τη μια πλευρά, δικτυωμένες στον υπερθετικό βαθμό περιοχές και από την άλλη ζώνες οι οποίες είναι πρακτικά αποκομμένες: αυτή φαίνεται να είναι η εικόνα του πλανήτη μας όσον αφορά στο Ίντερνετ, σύμφωνα με στοιχεία του Internet.org, τα οποία περολαμβάνονται στο «State of Connectivity: A Report on Global Internet Access».
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, στις αρχές του 2015, τρία δισ. άνθρωποι είχαν πρόσβαση στο Ίντερνετ, ωστόσο το 40% δεν είχαν συνδεθεί ποτέ.
Στις αναπτυγμένες αγορές του πλανήτη η διείσδυση του Διαδικτύου φθάνει στο 78%, ωστόσο σε ψηφιακό «Μεσαίωνα» βρίσκονται οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 32%.
Σημειώνεται πως οι αναπτυσσόμενες αγορές φιλοξενούν τη συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 94% του παγκόσμιου πληθυσμού, που βρίσκεται σήμερα offline.
Η ανισορροπία αυτή φαίνεται να λειτουργεί ανασχετικά για τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης του Διαδικτύου, ο οποίος σταδιακά επιβραδύνεται.
Ο ρυθμός ανάπτυξης του διεθνούς Ίντερνετ διαμορφώθηκε στο 6,6% το 2014, όταν ο αντίστοιχος ρυθμός το 2008 ήταν 12,4%. Εφόσον αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης διατηρηθούν σε ανάλογα επίπεδα, ο στόχος για πρόσβαση 4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στο Δίκτυο, έως το 2019, δεν θα επιτευχθεί.
Η περαιτέρω επιτάχυνση της διάχυσης του Διαδικτύου προσκρούει, εκτός από την έλλειψη κατάλληλων υποδομών και στο κόστος πρόσβασης, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η μηνιαία πρόσβαση, σε όγκο δεδομένων 250MB, είναι εφικτή για το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ το 80% μπορεί να υποστηρίξει χρήση δεδομένων έως 100MB, με το ποσοστό να εκτοξεύεται στο 90% για όγκο δεδομένων έως 20MB.
Ωστόσο, σε περιοχές, όπως η Υποσαχάρια Αφρική, όπου το 705% του πληθυσμού ζει με λιγότερα από $2 την ημέρα, μόλις το 53% των κατοίκων μπορούν να υποστηρίξουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέχρι 20MB, που αντιστοιχεί σε 1 με δύο 2 ώρες browsing το μήνα.