Στην προστασία και ανάδειξη των ενετικών τειχών στο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου και του κόλπου Δερματά, στοχεύει η πρωτοβουλία της δημοτική αρχής σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ).
Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού με τον διευθυντή έρευνας και υπεύθυνο του εργαστηρίου παράκτιας έρευνας του ΙΤΕ Νίκο Καμπάνη, παρουσία του αντιδημάρχου πολεοδομίας Γιάννη Αναστασάκη και του δημοτικού συμβούλου, υπεύθυνου του δικτύου εθελοντών, Ζαν Αντρέα Γκαραντσίνι.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε η υλοποίηση προγραμματικής συμφωνίας με το ΙΤΕ για την εκπόνηση ακτομηχανικής μελέτης της περιοχής από τον Κούλε μέχρι το παγκρήτιο στάδιο, με σκοπό την προστασία από τη διάβρωση του παραθαλάσσιου ενετικού τείχους και την προστασία και αξιοποίηση του κόλπου Δερματά για την αναψυχή των δημοτών.
Με αφορμή τη συνεργασία αυτή με το ΙΤΕ, ο δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε ότι η τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει το Ίδρυμα θα βοηθήσει στη δραστική αντιμετώπιση της διάβρωσης της βόρειας ακτής του Ηρακλείου και θα διασφαλίσει τη λήψη ορθών αποφάσεων και την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών. Παράλληλα, ο κ. Λαμπρινός τόνισε ότι «η δημοτική αρχή κάνει πράξη τη βούλησή της να συνεργαστεί με όλους τους σημαντικούς και διεθνώς αναγνωρισμένους επιστημονικούς φορείς του τόπου και να αξιοποιήσει γνώσεις και εμπειρία για το καλό της πόλης».
Τα επιβλητικά τείχη του Ηρακλείου υπάρχουν από την περίοδο της Ενετοκρατίας, ενώ άρχισαν να κατασκευάζονται το 1462 και η οικοδόμησή τους διήρκεσε έναν αιώνα. Σήμερα, είναι το καλύτερα διατηρημένο οχυρωματικό έργο στη Μεσόγειο.
Τα τείχη παρουσίαζαν την πιο εξελιγμένη εκδοχή της οχυρωματικής τέχνης της εποχής τους και ήταν τόσο ισχυρά, ώστε άντεξαν αλώβητα την εικοσαετή πολιορκία από το στρατό της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Στην πραγματικότητα, δεν θα είχαν πέσει ποτέ χωρίς προδοσία.
naftemporiki.gr