Σχέδιο Ενεργειακής Ενωσης από την Κομισιόν

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015 12:37
UPD:12:37
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Η βελτίωση των διασυνοριακών συνδέσεων των ενεργειακών δικτύων της Ευρώπης θα ενισχύσει σε πρώτο στάδιο την εξουσία των Βρυξελλών απέναντι στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές ενέργειας.

A- A A+

Ένα φιλόδοξο σχέδιο ενοποίησης των 28 εθνικών ενεργειακών αγορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοινώθηκε χθες από την Κομισιόν, σε μία προσπάθεια συγκρότησης μία ενιαίας αγοράς ενέργειας που θα μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης στα ρωσικά αποθέματα φυσικού αερίου.

«Πρόκειται δίχως αμφιβολία για το πιο φιλόδοξο ενεργειακό σχέδιο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Μάρος Σέφτσοβιτς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μία τέτοια κίνηση εκτιμάται πως θα μπορούσε να μειώσει τα κόστη για εταιρείες και καναλωτές έως και κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Η βελτίωση των διασυνοριακών συνδέσεων των ενεργειακών δικτύων της Ευρώπης θα ενισχύσει σε πρώτο στάδιο την εξουσία των Βρυξελλών απέναντι στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές ενέργειας. Η λεγόμενη «Ενεργειακή Ένωση» όμως θα διευρύνει επίσης τις δυνατότητες επιλογής των καταναλωτών, ενώ θα προσελκύσει μεγαλύτερες επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές που ενδεχομένως θα οδηγήσουν ακόμα και σε ένα εναλλακτικό κεντρικό αγωγό αερίου.

 «Οι καταναλωτές σε μία χώρα της Ένωσης θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν την ενέργειά τους ελεύθερα και απλά από κάθε ευρωπαϊκό πάροχο. Αυτό απαιτεί περαιτέρω προσαρμογές των τρέχοντων εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο εισαγωγέα ενέργειας στον κόσμο, καθώς το 53 τοις εκατό της ενέργειας που καταναλώνεται προέρχεται από το εξωτερικό, με κόστος 400 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Περίπου το 40 τοις εκατό του φυσικού αερίου στην Ευρώπη προέρχεται από τη Ρωσία, και το μισό από αυτό φτάνει στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Η «Ενεργειακή Ένωση» μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα ενεργειακής απεξάρτησης από το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τον Σέφτσοβιτς.

Η πρόταση πρέπει να διαχωριστεί σε ξεχωριστά νομοθετικά κομμάτια μέχρι το 2019 προτού εγκριθεί. Ωστόσο, το σχέδιο ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ορισμένες εθνικές κυβερνήσεις και περιβαλλοντικές ομάδες, καθώς υποστηρίζουν ότι επικεντρώνεται υπερβολικά στη Ρωσία και τα ορυκτά καύσιμα αντί να στρέφεται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή