Σημαντική αύξηση σημείωσε ο αριθμός των μεταναστών που εισήλθαν στη Μεγάλη Βρετανία το προηγούμενο έτος, γεγονός το οποίο προκαλεί αμηχανία στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, η οποία είχε υποσχεθεί να λάβει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014, 298.000 άτομα εισήλθαν στη Μ. Βρετανία, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση 40% του αριθμού αυτού σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο.
Το μεταναστευτικό ζήτημα απασχολεί έντονα τους ψηφοφόρους οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν σε μερικούς μήνες τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η διαφορά μεταξύ του Συντηρητικού Κόμματος του κ. Κάμερον και του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης είναι ελάχιστη. Η κυβέρνηση των κ.κ. Κάμερον - Κλεγκ δέχεται επίσης πιέσεις από το δεξιό αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), το οποίο υποστηρίζει την επιβολή αυστηρών περιορισμών στο μεταναστευτικό.
Τόσο το Εργατικό Κόμμα όσο και το UKIP υποστήριξαν ότι οι δεσμεύσεις του κ. Κάμερον γύρω από το μεταναστευτικό έχουν γίνει πλέον «κουρέλια».
«Η πολιτική της κυβέρνησης έχει χαθεί κάτω από την υδάτινη γραμμή και βουλιάζει με γοργούς ρυθμούς», δήλωσε ο Στίβεν Γούλφι, εκπρόσωπος του UKIP σχετικά με το μεταναστευτικό, χαρακτηρίζοντας τα στοιχεία ως «απολύτως υπερβολικά».
Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία ComRes για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ITV, φαίνεται ότι μεγάλο μέρος των πολιτών που ερωτήθηκαν θεωρούν ότι το UKIP είναι το πλέον ικανό κόμμα να διαχειριστεί το ζήτημα του μεταναστευτικού, ενώ το 40% πιστεύουν ότι η εισροή μεταναστών στη χώρα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της Μ. Βρετανίας.
Εκπρόσωπος του κ. Κάμερον δήλωσε ότι τα στοιχεία αυτά είναι «απογοητευτικά», ωστόσο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει ποικίλα μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα. «Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας μας, ότι θα έχουμε δηλαδή μια καλύτερη, πιο δυνατή χώρα, εάν τα ποσοστά μετανάστευσης ήταν χαμηλότερα», δήλωσε η ίδια.
Ο κ. Κάμερον, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι εάν επανεκλεγεί, θα ζητήσει μέσω δημοψηφίσματος την επαναδιαπραγμάτευση των δεσμών της Μ. Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σκοπεύει να περιορίσει την καταβολή του επιδόματος κοινωνικής ασφάλειας σε Ευρωπαίους μετανάστες, σε μια προσπάθεια να καταστήσει λιγότερο ελκυστική το Ηνωμένο Βασίλειο ως προορισμό.
Ο αριθμός των μεταναστών οι οποίοι προέρχονται από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, όπου ήρθησαν οι περιορισμοί σχετικά με την αναζήτηση εργασίας στη Μ. Βρετανία, ανήλθε στους 37.000 το 2014, σε σχέση με τους 24.000 που είχαν μεταναστεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο το προηγούμενο έτος.