Ο εντοπισμός smartphones με Android είναι δυνατός χωρίς την αξιοποίηση του GPS ή δεδομένων Wi-Fi, αλλά απλά και μόνο μέσω της μελέτης της κατανάλωσης ενέργειας από την μπαταρία, σύμφωνα με μελέτη.
Ένα smartphone καταναλώνει περισσότερη ενέργεια όσο πιο μακριά βρίσκεται από κεραία και όσο περισσότερα εμπόδια βρίσκονται ανάμεσά τους, καθώς αναζητεί σήμα. Η επιπλέον χρήση από άλλες δραστηριότητας μπορεί επίσης να εξακριβωθεί μέσω αλγορίθμων, σύμφωνα με ερευνητές.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, ερευνητές του τμήματος Επιστήμης υπολογιστών του Stanford University (Γιαν Μικαλέφσκι, Νταν Μπόνεχ, Άαρον Σούλμαν), καθώς και από την Rafael Ltd (Γκάμπι Νακίμπλι) έγραψαν στο σχετικό paper ότι δημιούργησαν μια εφαρμογή σχεδιασμένη να συλλέγει δεδομένα για την κατανάλωση ενέργειας, η οποία δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης στο GPS ή σε άλλες τεχνολογίες που «συμβατικά» επιτρέπουν εντοπισμό. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να «βλέπει» αν υπάρχει πρόσβαση σε δίκτυο και να «διαβάζει» την κατανάλωση ενέργειας, που είναι πολύ συνηθισμένο για μια εφαρμογή και δεν αποτελούν λόγους υποψίας.
Δραστηριότητες όπως η αναπαραγωγή μουσικής, ενεργοποίηση χαρτών, οι τηλεφωνικές κλήσεις κ.α. αντλούν επίσης ενέργεια, αλλά μπορούν να διαχωριστούν χάρη στη χρήση μεθόδων machine learning, σύμφωνα με το paper. Οπότε, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, είναι δυνατή, μετά από μια διαδικασία μέτρησης κατανάλωσης ενέργειας διάρκειας λεπτών, η «ανάγνωσή» της μέσα από τον «θόρυβο».
Οι δοκιμές έγιναν σε τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν δίκτυα 3G, αλλά δεν μετρούσαν την ισχύο του σήματος, καθώς αυτό το δεδομένο προστατεύεται.