Ύπατη Αρμοστεία: Επειγόντως αλλαγή πλεύσης... στη Μεσόγειο

Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015 16:12
UPD:14/02/2015 15:41
REUTERS/HANDOUT

Η Ύπατη Αρμοστεία προτρέπει εκ νέου τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επικεντρωθούν περισσότερο στην αντιμετώπιση των αιτιών της θαλάσσιας διέλευσης (φωτ. αρχείου). 

A- A A+

Να συστήσει μια «ισχυρή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο», καθώς «η επιχείρηση Triton δεν έχει τους απαιτούμενους πόρους και την εντολή για διασώσεις», ζητεί από την Ε.Ε. η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στον απόηχο ναυτικών τραγωδιών που επέφεραν τον θάνατο εκατοντάδων μεταναστών.

«Πρέπει να εστιάσουμε στη διάσωση ζωών. Στην κεντρική Μεσόγειο χρειαζόμαστε μια ισχυρή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, όχι μόνο επιτήρηση των συνόρων», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Antonio Guterres.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας, ωθούμενοι από τις συγκρούσεις στη Συρία, το Κέρας της Αφρικής και άλλες περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής, το 2014, τουλάχιστον 218.000 πρόσφυγες διέσχισαν τη Μεσόγειο και 3.500 έχασαν τη ζωή τους: «Η Ιταλία, η οποία τον Οκτώβριο του 2013 έγινε μάρτυρας μιας μεγάλης ναυτικής τραγωδίας στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα στο νότο της χώρας, ανταποκρίθηκε θέτοντας σε εφαρμογή την επιχείρηση Mare Nostrum - η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι έσωσε πολλές εκατοντάδες ζωές. Η Υ.Α. έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της για το τέλος της επιχείρησης Mare Nostrum χωρίς την αντικατάστασή της από μια παρόμοια ευρωπαϊκή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Την 1η Νοεμβρίου, η Frontex έθεσε σε εφαρμογή την Κοινή Επιχείρηση Triton, η οποία εστιάζει κατά κύριο λόγο στην επιτήρηση των συνόρων, αν και μπορεί επίσης να συμβάλει σε προσπάθειες διάσωσης».

EURONEWS

Αναφορικά με το πιο πρόσφατο ναυάγιο στη Μεσόγειο, την τελευταία εβδομάδα, η ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι τουλάχιστον 300 νεκροί και αγνοούμενοι βρίσκονταν σε 4 πλοιάρια που αναχώρησαν από τη Λιβύη, μεταφέροντας περίπου 100 άτομα το καθένα: «Είκοσι εννέα άνθρωποι πέθαναν από υποθερμία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι θάνατοι φαίνεται ότι σημειώθηκαν πάνω σε πλοία της Επιχείρησης Triton. Ένα από τα πλοιάρια δεν έχει ακόμη εντοπιστεί».

Η Ύπατη Αρμοστεία προτρέπει εκ νέου τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επικεντρωθούν περισσότερο στην αντιμετώπιση των αιτιών της θαλάσσιας διέλευσης, δίνοντας μεταξύ άλλων μεγαλύτερη έμφαση «στις πολιτικές λύσεις για τις συγκρούσεις, στις καλύτερες ευκαιρίες για τους πρόσφυγες στις χώρες που συνορεύουν με ζώνες συγκρούσεων, στην παροχή ασφαλών και νόμιμων εναλλακτικών στα επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια, καθώς και στην ενίσχυση των συστημάτων αποβίβασης και διαχωρισμού των προσφύγων».

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή