Ενώσεις Αλεβήδων, μιας φιλελεύθερης μουσουλμανικής μειονότητας, παραλλαγής του σιιτικού Ισλάμ στην Τουρκία, καθώς και συνδικάτο εκπαιδευτικών κάλεσαν σε μποϊκοτάζ των δημόσιων σχολείων για να διαμαρτυρηθούν για την αυξανόμενη επιρροή της θρησκείας στις σχολικές αίθουσες και να ζητήσουν μια «κοσμική παιδεία», σε μια χώρα στην οποία κυριαρχεί το σουνιτικό ισλαμικό δόγμα.
Η παιδεία είναι η τελευταία εστία ανάφλεξης ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, οι οποίοι τον κατηγορούν για έρποντα «εξισλαμισμό» της χώρας.
Τμήματα πολλών κανονικών σχολείων χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις για μαθητές στα θρησκευτικά σχολεία «Ιμάμ Χατίπ», τα οποία υποστηρίζονται από τον κ. Ερντογάν και όπου τα κορίτσια και τα αγόρια διδάσκονται χωριστά.
Σχεδόν ένα εκατομμύριο μαθητές σπουδάζουν στα σχολεία αυτά, από 65.000 που ήταν όταν το κυβερνών, ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του κ. Ερντογάν ήρθε στην εξουσία το 2002.
Το κίνημα για το μποϊκοτάζ βρήκε ανταπόκριση σε πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη.
Στην τελευταία, η αστυνομία διέλυσε διαδήλωση περίπου 2.000 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν εκπαιδευτικοί, κάνοντας χρήση εκτοξευτήρων ύδατος και δακρυγόνων, μετέδωσε το πρακτορείο Ντογάν.
Τουλάχιστον 40 άνθρωποι συνελήφθησαν, σύμφωνα με τον δικηγορικό σύλλογο της πόλης.
Περίπου 2.000 διαδηλωτές έκαναν πορεία στον κέντρο της Άγκυρας και 1.000 άλλοι στην Κωνσταντινούπολη, στην ασιατική συνοικία του Καντίκιοϊ.
Οι Αλεβήδες, που υπάρχουν επίσης σαν μεινότητα ανάμεσα στους μουσουλμάνους τόσο της Ελλάδας όσο και της Αλβανίας, θεωρούν πως αυτά τα νέα μαθήματα προκρίνουν μόνο τη σουνιτική προσέγγιση του ισλάμ και δυσφημούν την εκμάθηση των επιστημών.