Μπορεί το σημερινό ενός λεπτού τετ-α-τετ Τσίπρα-Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής να ήταν μια πρώτη προσπάθεια να σπάσει ο πάγος μεταξύ των δύο ηγετών, ωστόσο η ελληνική πλευρά, μια ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup αφήνει σαφέστατες αιχμές για τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Επί της ουσίας, του καταλογίζει τη χθεσινή αποτυχία να εκδοθεί ένα κοινό ανακοινωθέν.
Κύκλοι του Μαξίμου σημειώνουν ότι στις Βρυξέλλες «υπήρξε διάθεση για διαβούλευση και διάλογο» και παρά την «επιμονή να ζητήσει η Ελλάδα ‘‘τεχνική επέκταση’’, υπήρξαν υπουργοί «που καταλάβαιναν τα ζητήματα και προσπαθούσαν, με έναν δημιουργικό τρόπο, να διαμορφώσουν ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο».
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την ελληνική θέση, παρουσία του κ. Σόιμπλε, ο οποίος αποχώρησε πριν τη λήξη της συνεδρίασης «σε μια προσπάθεια να ρίξει στο αδιέξοδο στην ελληνική πλευρά». Παράλληλα επισημαίνουν ότι «υπήρξαν πολλά κείμενα εργασίας στο Eurogroup». Μεταξύ αυτών και εκείνο που διέρρευσε στους Financial Times, το οποίο ήταν το τελικό κείμενο, που απέρριψε η Αθήνα.
Ένα από αυτά, λέει κυβερνητική πηγή, «ήταν σε θετική κατεύθυνση», το οποίο όμως απορρίφθηκε από την γερμανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίμαχο σημείο γινόταν αναφορά για επέκταση και τροποποίηση (extension and modification) του τρέχοντος προγράμματος.
Παράλληλα η ελληνική πλευρά σημειώνει ότι τα τεχνικά κλιμάκια, «αν βρεθούν, θα βρεθούν στις Βρυξέλλες» και για υτό το σκοπό «μπορεί, αν χρειαστεί, να παραμείνει στις Βρυξέλλες ο κ. Γ. Χουλιαράκης».
Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει ότι το γεγονός ότι στο χθεσινό Eurogroup υπήρξε μια πρώτη προσπάθεια για αμοιβαία συμφωνία «δεν μπορεί παρά να λογίζεται στα θετικά εν όψει της συνεδρίασης της Δευτέρας».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ