Σε γενική πρόβα για την κρίσιμη συνεδρίαση του Εurogroup προέβη σήμερα, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, οριοθετώντας επί της ουσίας τη στάση της Αθήνας το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης.
Μια στάση που, σύμφωνα με τον υπουργό, θα κινείται μεταξύ του «ούτε "yesman", ούτε "noman"». «Τους λέμε ότι ούτε εμείς θα σκίσουμε το ισχύον πρόγραμμα ούτε εσείς θα απαιτήσετε την πλήρη εφαρμογή του», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Βαρουφάκη, την ίδια ώρα που πηγή του ΥΠΟΙΚ έλεγε στο πρακτορείο Reuters ότι «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και η μείωση του απαιτούμενου πρωτογενούς πλεονάσματος, αποτελούν μη διαπραγματεύσιμες "κόκκινες γραμμές" για τη χώρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους».
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στη συμφωνία-γέφυρα μέχρι την 1η Ιουνίου που θα ζητήσει η Αθήνα θα περιλαμβάνεται και η επιστροφή των 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, ενώ ήδη πρότεινε την αύξηση του ορίου για έκδοση Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου, κατά 8 δισ. ευρώ», θέλει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5%, ενώ μέρος των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ που παραμένουν διαθέσιμα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η κυβέρνηση ζητά να αξιοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση των κόκκινων δανείων.
Η ελληνική πλευρά έχει αφήσει να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι ξεχνά το «κούρεμα» του χρέους, είναι διατεθειμένη να συζητήσει το μεγαλύτερο μέρος των προαπαιτούμενων και πολλά απ’ όσα προβλέπει η περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, δίνει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και την πρόθεσή της να πατάξει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή.
Στην παρούσα φάση η Αθήνα τελεί υπό ασφυκτικές πιέσεις να αποδεχθεί το τρέχον πρόγραμμα, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Βαρουφάκης, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Όπως σημειώνουν, κρίσιμη ημερομηνία είναι η 16η Φεβρουαρίου και η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup.
Σε κάθε περίπτωση, καταλήγουν, «οι επαφές της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα με σκοπό πάντοτε την επίτευξη μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας με τους εταίρους και το σεβασμό της λαϊκής εντολής».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ