Γενέθλιο αφιέρωμα στον συνθέτη - μαέστρο Θεόδωρο Αντωνίου

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου
Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015 08:30

Ο Θεόδωρος Αντωνίου πραγματοποιεί, από το 1997, στο Μέγαρο, σειρά εργαστηρίων νέων ελλήνων συνθετών, με σκοπό την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής - δημιουργικής συνεργασίας ανάμεσα στον μαέστρο, τον συνθέτη και τους μουσικούς.

A- A A+

Συνεχίζοντας την παράδοση των Εργαστηρίων Νέων Συνθετών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον γνωστό συνθέτη, μαέστρο και πανεπιστημιακό Θεόδωρο Αντωνίου, για τα 80ά γενέθλιά του, την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Ο Θεόδωρος Αντωνίου πραγματοποιεί, από το 1997, στο Μέγαρο, σειρά εργαστηρίων νέων ελλήνων συνθετών, με σκοπό την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής - δημιουργικής συνεργασίας ανάμεσα στον μαέστρο, τον συνθέτη και τους μουσικούς. Στα φετινά Εργαστήρια, θα ακουστούν τα έργα για ενόργανο σύνολο: «Ο χορός των ξωτικών» (2014) του Δημήτρη Τσιμπάνου, «Carthago Delenda Est» (2014) του Άγγελου Μαστραντώνη, «Annus Rubini» («Η χρονιά του ρουμπινιού», 2014) της Ειρήνης Χατζηθέμελη, «Labyrinth» (2013) της Λίνας Τόνια, «Constructions for a picture» (2014) της Μαρίας Γούβαλη και «Φρεναπάτη» (2011 - 14) του Γιώργου Παπαμήτρου. Τα έργα επιλέχθηκαν από επιτροπή ελλήνων συνθετών και αρχιμουσικών και θα ερμηνευθούν από το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής (ΕΣΣΜ), με τον Θεόδωρο Αντωνίου στο πόντιουμ.

Με πλούσιο έργο και διεθνή βραβεία

Ο Θεόδωρος Αντωνίου είναι ένας από τους διαπρεπέστερους και πολυγραφότερους σύγχρονους καλλιτέχνες. Είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών από το 1989 και διάγει λαμπρή καριέρα ως συνθέτης, μαέστρος και καθηγητής πανεπιστημίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μελέτησε βιολί, φωνητική και σύνθεση στο Εθνικό και Ελληνικό Ωδείο. Αργότερα, σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας και σύνθεση στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου και στο Διεθνές Μουσικό Κέντρο του Ντάρμστατ.

Έχει διδάξει μουσική στα μεγαλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και τη Μουσική Ακαδημία της Φιλαδέλφειας. Υπήρξε συν - διευθυντής όλων των δραστηριοτήτων σύγχρονης μουσικής στο Μουσικό Κέντρο του Τάνγκλγουντ. Το 1978, έγινε Καθηγητής σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, θέση που κατείχε ως τον Οκτώβριο του 2008, οπότε και ανακηρύχθηκε ομότιμος Καθηγητής. Ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 2005 και το 2009 αντίστοιχα. Έχει, επίσης, διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής της Πειραματικής Λυρικής Σκηνής και είναι διευθυντής του Μουσικού Τμήματος του Hellenic American College. Οι περισσότεροι Έλληνες συνθέτες της νεότερης γενιάς υπήρξαν μαθητές του.

Ως μαέστρος, έχει διευθύνει μεγάλες ορχήστρες και ενόργανα σχήματα σε όλο τον κόσμο. Πολυάριθμες συνθέσεις του είναι παραγγελίες σημαντικών μουσικών συνόλων. Είναι αποδέκτης διεθνών βραβείων. Το 2007, του απονεμήθηκε η διάκριση του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το 2011 το βραβείο «Τιμώντας τον Ελληνικό Πολιτισμό» από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το 2013 το βραβείο «Απόλλων» από την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εταιρία Φίλων Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τον Μάιο του 2014, εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (έδρα Μουσικής Σύνθεσης). Τα έργα του είναι πολυάριθμα και ποικίλης φύσεως. Κυκλοφορούν από γνωστούς αμερικανικούς, γερμανικούς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους.

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη - Αθήνα, τηλ.: 210 7282000.Τιμές εισιτηρίων: ζώνη Α΄: 20 ευρώ, ζώνη Β΄: 12 ευρώ, ειδικές τιμές: πολύτεκνοι - άτομα άνω των 65 ετών: 8 ευρώ, φοιτητές - νέοι - άνεργοι - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.

naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς