Στην εκκένωση δύο οικισμών στον Έβρο, και συγκεκριμένα των Λαγυνών και του Πόρου, προχώρησαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης λόγω των πλημμυρικών φαινομένων.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, χθες το βράδυ το νερό πέρασε κάτω από τη λιθορριπή της σιδηροδρομικής γραμμής και έφθασε στα πρώτα σπίτια του οικισμού Λαγυνά.
Οι κάτοικοι των Λαγυνών μεταφέρονται στην έδρα του δήμου Σουφλίου με λεωφορεία, ενώ τεχνικά συνεργεία καταβάλουν προσπάθειες, με την κατασκευή αναχωμάτων, να εμποδίσουν την είσοδο των νερών.
«Από το 1963 έχουμε να βιώσουμε τέτοια κατάσταση στα Λαγυνά, με τη βασική διαφορά, όμως, ότι τότε δεν υπήρχαν αναχώματα», δήλωσε στο ΑΜΠΕ μία κάτοικος των Λαγυνών.
«Έχουμε μια πρωτοφανή, ιστορικά, ποσότητα νερού στην περιοχή» είπε ο κ. Παυλίδης, προσθέτοντας ότι στο ύψος των Φερών, η ποσότητα των υδάτων φθάνει τα 2.850 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.
Ο περιφερειάρχης δήλωσε ακόμη ότι μεγάλες πιέσεις υδάτων δέχεται και η περιοχή των Φερών, όπου εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός Πόρος αργά χθες το βράδυ και περίπου 80 άτομα μετακινήθηκαν σε ξενοδοχεία της γύρω περιοχής.
Τα νερά του ποταμού κατευθύνονται με μεγάλη ορμή προς τον οικισμό και υπάρχει κίνδυνος να μην αντέξουν τα αναχώματα.
Σήμερα αναμένεται στην περιοχή ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης για να ενημερωθεί για την κατάσταση.
Η κατάσταση των αναχωμάτων
EUROKINISSI/WWW.EVROS.GR
Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων τη νύχτα προκλήθηκε θραύση κεντρικού αναχώματος βόρεια του Σουφλίου, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο κάμπος από την εισροή νερών του Έβρου.
Το πρωί το επίπεδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού στην περιοχή Πυθίου Διδυμότειχου ήταν στα 6,05 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα. Στην περιοχή Πετάλου η στάθμη ήταν στα 7,25 μέτρα, με όριο συναγερμού τα 6 μέτρα. Στην περιοχή των Κήπων το επίπεδο της στάθμης των υδάτων του Έβρου ήταν στα 7,80 μέτρα με όριο συναγερμού τα 6,40 μέτρα.
Η στάθμη των υδάτων του Ερυθροποτάμου (παραπόταμος Έβρου) στην περιοχή Διδυμοτείχου ήταν στα 5,80 μέτρα με όριο συναγερμού τα 6,80 μέτρα. Λόγω αύξησης υδάτων του Έβρου στην συμβολή με τον Ερυθροπόταμο, η περιοχή έχει κατακλυστεί από νερά, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διέλευση των οχημάτων. Η κυκλοφορία διεξάγεται από το βόρειο κόμβο Διδυμοτείχου.
Η εισροή υδάτων από τη Βουλγαρία μέσω του Άρδα, στο φράγμα Κυπρίνου Ορεστιάδας, ήταν στα 273 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο (μικρή μείωση αυξημένης ροής) και στην περιοχή Ορμενίου Ορεστιάδας στα 695 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο (μικρή μείωση υψηλής ροής).
EUROKINISSI/WWW.EVROS.GR
Στιγμιότυπο από το χωριό Λαγυνά το οποίο εκκενώθηκεκαθώς έσπασαν τα αναχώματα στην κοίτη του ποταμού Έβρου.
Η εισροή υδάτων από Τουρκία στην περιοχή Βύσσας Ορεστιάδας (σημείο ένωσης υδάτινων μαζών Εβρου, Άρδα και Τούντζα) ήταν στα 1278 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο.
Μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις γύρω από τον Έβρο και τον Άρδα έχουν κατακλυστεί από μεγάλες ποσότητες υδάτων. Ολοι οι κάτοικοι των κοντινών χωριών έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί. Τα νερά έχουν υποχωρήσει στις παρυφές των οικισμών Καστανεών, Μαρασίων, Ελιάς, Άρζου και Καναδά.
Μ. Κόλλια-Τσαρουχά: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση των προβλημάτων στον Έβρο
Τη συμπαράστασή της στους δοκιμαζόμενους κατοίκους της περιοχής εξέφρασε στο μεταξύ η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τονίζοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η αντιμετώπιση των προβλημάτων στον Έβρο.
Σημείωσε μάλιστα πως αυτό που προέχει είναι να προστατευθούν οι κάτοικοι, ενώ συνεχάρη τις τοπικές αρχές για την άμεση κινητοποίηση.
Πηγή: ΑΜΠΕ