Στο σκηνικό ρήξης που πήγε να δημιουργηθεί χθες με το γερμανικό non-paper που δημοσίευσε το Reuters η κυβέρνηση απαντά με ένα «όχι» στο αίτημα για επαναφορά στο προ των εκλογών καθεστώς των μνημονίων και διευκρίνισε πως με το εν λόγω έγγραφο και τυπικά η γερμανική κυβέρνηση «μπήκε» στη διαπραγμάτευση.
Την ίδια ώρα χαρακτηρίζει τη χθεσινοβραδινή απόφαση της ΕΚΤ να μη δέχεται τα ελληνικά ομόλογα που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες ως εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας, ως μία «κίνηση πίεσης από τον Μ. Ντράγκι για την επίτευξη γρήγορης συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές», αφού μόλις χθες το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε την ανανέωση για δύο εβδομάδες του προγράμματος παροχής ρευστότητας στις τράπεζες μέσω του ELA από την Τράπεζα της Ελλάδας.
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, οι δύο πλευρές «πριν ακόμη καθίσουν πρόσωπο με πρόσωπο στο τραπέζι, μετρούν από ένα ‘‘όχι’’. Το Βερολίνο στο κούρεμα του χρέους και η Αθήνα στην επαναφορά των μνημονίων». Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος «είναι μια καλή μαγιά για να ξεκινήσει κανείς την ουσιαστική διαπραγμάτευση».
Επί της ουσίας η κυβέρνηση σήμερα το μεσημέρι, αμέσως μετά το κρίσιμο ραντεβού Βαρουφάκη - Σόιμπλε, θα γνωρίζει αν το Βερολίνο θέλει να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα, προκαλώντας οικονομική ασφυξία στην Αθήνα ή απλά οριοθετείται εν όψει της σκληρής διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, και η πλευρά των δανειστών το Σάββατο το απόγευμα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώσει στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, θα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσει τις πρώτες κινήσεις της Αθήνας «για την αποτροπή των επιπτώσεων της καταστροφικής λιτότητας και των μνημονίων».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης επικαιροποιούν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης από το οποίο η κυβέρνηση «δεν κάνει βήμα πίσω», όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Γραμματέας της κυβέρνησης Σπ. Σαγιάς έχει χτενίσει στην κυριολεξία το νομοθετικό έργο της νέας κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη μικρότερη αμφισβήτηση.
Στην κυβέρνηση καταλήγουν ότι η γερμανική πλευρά επιλέγει την «σκληρή τοποθέτηση» στην έναρξη της διαπραγμάτευσης και επιμένουν ότι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με όλους τους ευρωπαίους εταίρους «σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης».
Παράλληλα επισημαίνουν το γεγονός ότι με τον Γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ διαπιστώθηκε σύγκλιση για τη συμφωνία - γέφυρα κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ οι Τσίπρας και Ολάντ «συμπίπτουν και στην εκτίμηση ότι πρέπει να σταματήσει η λιτότητα στην Ευρώπη».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ