Στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε απόλυτο αδιέξοδο και πως δεν έχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο, προέβη το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την επίσκεψη και τις δηλώσεις του επικεφαλής Γέρουν Ντέισελμπλουμ στην Αθήνα. Καταγγέλλει δεν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι έχει κάνει την επιλογή της ρήξης και του αδιεξόδου.
«Σε λίγο συμπληρώνονται πέντε ημέρες από το σχηματισμό της κυβέρνησης. Πέντε ημέρες ενθουσιασμού, φαινομενικά. Ουσιαστικά όμως πέντε ημέρες μεγάλης διακινδύνευσης για όσα κατάφερε με πέντε ολόκληρα χρόνια θυσιών ο ελληνικός λαός» τονίζει το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει πως το πλαίσιο της Ευρωζώνης κατέστη απολύτως σαφές και αναφέρει τα εξής σημεία:
1. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από την υφιστάμενη παράτασή του προγράμματος μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Η ολοκλήρωση του προγράμματος ή έστω η επέκταση της παράτασης του, η καταβολή των εκκρεμών δόσεων και η μετάβαση στη νέα φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (που είναι η καλή εκδοχή) ή ενός τρίτου μνημονίου (που είναι η κακή εκδοχή) προϋποθέτει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας .
2. Καμία συζήτηση περί περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους (όπως έχει αποφασίσει το Eurogroup ήδη από το Φεβρουάριο του 2012) δεν ανοίγει, αν δεν προηγηθεί η οριστικοποίηση του πλαισίου στο οποίο κινείται η Ελλάδα και δεν υπάρχει άλλο φόρουμ συζήτησης για τα θέματα αυτά εκτός του Eurogroup.
3. Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να συνεχίσει τη βοήθεια και τη στήριξη προς την Ελλάδα, αν αυτή τη ζητήσει, αποδεχόμενη τους σχετικούς όρους, αλλά προφανώς η Ευρωζώνη ούτε θέλει ούτε μπορεί να επιβάλλει τη βοήθειά της.
Επίσης το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν αποδέχεται το πρόγραμμα καθ´ εαυτό, άρα ούτε την επέκταση της παράτασής του μετά το τέλος Φεβρουάριου και, όπως λέει, δεν την ζητά. Ακόμη διερωτάται πως η κυβέρνηση θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας από τη στιγμή που δεν ζητεί τις «εκκρεμείς και προφανώς και τις εναπομένουσες δόσεις».
Επιπλέον σχολιάζει για τη νέα κυβέρνηση: «Δεν αποδέχεται την τρόικα, αλλά αποδέχεται χωριστά αφενός μεν το δίδυμο Ευρωπαϊκής Επιτροπής / ΕΚΤ, αφετέρου δε το ΔΝΤ, δηλαδή απορρίπτει μετά βδελυγμίας το 3 αλλά αποδέχεται θεσμικά το 2+1».
«Μήπως πρέπει σιγά σιγά να σοβαρευόμαστε και να οργανωνόμαστε ως χώρα; Το ερώτημα δεν απευθύνεται μόνο στην κυβέρνηση, αλλά σε όλους εκείνους που την ενθαρρύνουν στην αναπαραγωγή ψευδαισθήσεων και στην αδυναμία κατανόησης της πραγματικότητας» καταλήγει η ανακοίνωση.