Τη δυνατότητα η Ευρωζώνη να αξιοποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, έτσι ώστε να συνεχίσει να αναγνωρίζει τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα αλλά συγχρόνως να προχωρήσει τη συζήτηση πέρα από τη δημοσιονομική πειθαρχία, εντοπίζει αρθρογράφος του Reuters.
Υπό τον τίτλο «Ρέκβιεμ για τον πόνο», ο Pierre Briancon εκφράζει την εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης της μετάβασης από το δημοσιονομικό «συμμάζεμα» στην άσκηση νομισματικής πολιτικής και στην εφαρμογή της τραπεζικής ενοποίησης.
Περιγράφοντας τον αντίκτυπο στην Ευρωζώνη της συγκρότησης κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλά για κυβερνήσεις οι οποίες ανησυχούν για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη νέα ελληνική κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες αλλά και για ηγέτες οι οποίοι «ελπίζουν σιωπηλά» ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα αποτελέσει καταλύτη αλλαγής στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή οικονομική στρατηγική. «Χωρίς να εγκαταλείπουν την ανάγκη για δημοσιονομική σύνεση, επιθυμούν να αρχίσουν να συζητούν περισσότερο για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ώθηση της οικονομίας», διευκρινίζει.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι παραμένει άγνωστο πώς η νέα ελληνική κυβέρνηση θα επιλέξει να αξιοποιήσει τη εκλογική της νίκη στην πράξη, ωστόσο, διατείνεται χαρακτηριστικά ότι όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ότι δεν ζητεί από τους Γερμανούς, τους Γάλλους και τους Ιταλούς να πληρώσουν τους φόρους που δεν πληρώνουν οι Έλληνες.
«Όπως η Άγκελα Μέρκελ οφείλει να λάβει υπόψη τους Έλληνες ψηφοφόρους, έτσι πρέπει και ο Αλέξης Τσίπρας να λάβει υπόψη τους Γερμανούς ψηφοφόρους», καταλήγει ο αρθρογράφος του Reuters.
newsroom naftemporiki.gr