«Απατηλή η ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να ακολουθήσει φιλολαϊκή πολιτική» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, το οποίο εκτιμά πως η διαμόρφωση κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα κινηθεί στις ίδιες ράγες των υποχωρήσεων και συμβιβασμών με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για τη χώρα.
«Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παραδεχθεί ότι την επόμενη μέρα θα υπάρξει πρόγραμμα σε συμφωνία με τους δανειστές. Αυτό το πρόγραμμα, ακόμη κι αν δεν ονομαστεί μνημόνιο ή δεν έχει την τυπική μορφή του σημερινού
Το ΚΚΕ αναφέρει, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει πως θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, σε μια περίοδο που το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. «εξελίσσονται ακόμη περισσότερο σε παράγοντες υπονόμευσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, που οξύνονται οι ανταγωνισμοί για τις αγορές και τις πρώτες ύλες και πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στην Ανατ. Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, με την εμπλοκή και της Ελλάδας».
«Η κυβερνητική εναλλαγή στην Ελλάδα αξιοποιείται από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις εντός της χώρας, της Ευρωζώνης, αλλά και διεθνώς, που θέλουν μια πιο χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική ως εργαλείο εξόδου από την παραγωγική στασιμότητα», εκτιμά το ΚΚΕ, εγκαλώντας ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ για «συστηματική καλλιέργεια» της «παραπλανητικής και εντελώς ψεύτικης θέση, ότι η Ε.Ε. αλλάζει σε θετική κατεύθυνση υπέρ των λαών, επειδή μετακινείται προς μια λιγότερη περιοριστική πολιτική, τη λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση» και προσθέτοντας ότι «μια τέτοια αλλαγή, όμως, δεν είναι φιλολαϊκή».
Η κυβερνητική εναλλαγή, επίσης σύμφωνα με τον ΚΚΕ, συμβολίζει και υπηρετεί την πίεση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και Ιταλίας προς την γερμανική κυβέρνηση για να αλλάξει ο επιμερισμός βαρών και κερδών, σχετικά με την διαχείριση των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης.
«Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε προεκλογικά και ο ΣΕΒ», προσθέτει το ΚΚΕ.
Σε ό,τι αφορά το γενικό εκλογικό αποτέλεσμα, η ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει στην απόφασή της, μεταξύ άλλων, ότι εκφράζει την δυσαρέσκεια και οργή του λαού για τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ότι διαμορφώθηκε κάτω από την πίεση ενός ισχυρού ρεύματος άμεσης κυβερνητικής εναλλαγής.
Το ΚΚΕ εκτιμά ότι το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφει επίσης την πορεία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, που ξεκίνησε από τις διπλές εκλογές του 2012, σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.
Η ΚΕ του ΚΚΕ στην ανακοίνωσή της χαιρετίζει τα μέλη, τους φίλους και οπαδούς του κόμματος και ιδιαίτερα όσους για πρώτη φορά ψήφισαν το ΚΚΕ, σημειώνει την άνοδο των δυνάμεών του και αναφέρει ως παράγοντες που επηρέασαν τα εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος, την «πλαγιοκόπηση των δυνάμεών του και την παραμονή σε υποχώρηση του εργατικού-λαϊκού κινήματος».
«Παρά τη θετική τάση συσπείρωσης υπέρ του ΚΚΕ, ο συνολικός συσχετισμός δυνάμεων παραμένει αρνητικός, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν εκφράζει τάση χειραφέτησης εργατικών λαϊκών δυνάμεων από την ΕΕ, το δρόμο του κεφαλαίου και τα συμφέροντα των μονοπωλίων», αναφέρει η ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας, επίσης ότι «έκφραση αυτού του αρνητικού συσχετισμού αποτελεί η ανάδειξη σε τρίτη δύναμη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής».
«Ιδιαίτερη ευθύνη για τη διαμόρφωση του εκλογικού ποσοστού της ΧΑ έχει τόσο η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που καλλιέργησαν τον αντικομμουνισμό, τη θεωρία των δύο άκρων, την ενοχοποίηση των μεταναστών, όσο και η θολή «αντιμνημονιακή» γραμμή που πρόβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία αθωώνει τον πραγματικό αντίπαλο του λαού, τους καπιταλιστές», προσθέτει η απόφαση.
Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι δεν θα δώσει στήριξη ή ανοχή στην νέα κυβέρνηση και ότι θα αξιοποιήσει την συσπείρωση δυνάμεων που πραγματοποίησε σε αυτή την φάση για να υπάρξει ισχυρή εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση στη Βουλή με τις προτάσεις του, αλλά κυρίως στο εργατικό-λαϊκό κίνημα.
Τέλος το ΚΚΕ τονίζει πως θα συνεχίσει να προβάλλει και να παλεύει μέσα στον λαό την μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο με διακυβέρνηση εργατικής-λαϊκής εξουσίας, κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και των υποδομών, αποδέσμευση από την Ε.Ε. και μονομερή διαγραφή του χρέους.