ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ που θα προκαλέσουν «σεισμό στο Ισραήλ», απειλούν παλαιστινιακές οργανώσεις μετά τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς σεΐχη Αχμεντ Γιασίν, τις πρωινές ώρες.
Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη δολοφονία ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του κάνει λόγο για τροφοδότηση νέου κύκλου βίας. Ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ καταδίκασε απερίφραστα την ενέργεια των Ισραηλινών, όπως και «όλες τις πράξεις βίας, ειδικά όταν αυτές είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο». Τη «βαθιά της ανησυχία» για τις τελευταίες εξελίξεις εξέφρασε και η Ρωσία, ενώ o Λευκός Οίκος δήλωσε ότι αγνοούσε τις προθέσεις των Ισραηλινών.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών πρόκειται να υιοθετήσουν δήλωση που καταδικάζει τη δολοφονία του σεΐχη Γιασίν υπογραμμίζοντας ότι αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και ότι καταφέρει σκληρό πλήγμα στην ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το φόνο και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να εμποδιστεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Ο μελλοντικός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. στη Μέση Ανατολή, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος χαρακτήρισε τη δολοφονία «καταστροφικό νέο». «Κανείς δεν τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια για τη Χαμάς. Όμως αυτές οι εξωδικαστικές πράξεις, αυτές οι επιλεκτικές επιχειρήσεις που κατέληξαν στο θάνατο του πνευματικού της ηγέτη και πολλών στενών συνεργατών του θα πυροδοτήσουν την ήδη τρομερά ασταθή κατάσταση και θα φέρουν τη διεθνή κοινότητα αντιμέτωπη με αυτόν τον κύκλο βίας», επισήμανε ο Μορατίνος.
Την πράξη των Ισραηλινών καταδίκασε και το Βατικανό κάνοντας λόγο για «μία βίαιη ενέργεια η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τίποτα», όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του Γιοακίν Ναβάρο-Βαλς.
«Η Αγία Έδρα συντάσσεται με την διεθνή κοινότητα στην καταδίκη μιας βίαιης ενέργειας η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τίποτα. Η επιλογή των όπλων, η προσφυγή από τη μία στην τρομοκρατία και από την άλλη στα αντίποινα και η ταπείνωση του αντιπάλου δεν οδηγούν πουθενά», υπογραμμίζει.
«Τέτοιου είδους πράξεις δεν εξυπηρετούν την ειρήνη και την ηρεμία», δήλωσε η Αγκυρα. «Αντιθέτως, η πράξη αυτή θα δημιουργήσει ατμόσφαιρα αντιπαράθεσης στην περιοχή, από την οποία θα είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει κανείς».
Από την άλλη πλευρά, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δικαιολόγησε την ενέργεια αυτή και συνεχάρη τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του.
«Υποθέτω πως όλοι γνωρίζετε το παρελθόν αίματος και μίσους αυτού του ανθρώπου, του πρώτου ανάμεσα στους δολοφόνους», επισήμανε ο Σαρόν μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του και πρόσθεσε πως «ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας δεν έχει τελειώσει. Θα συνεχίζεται καθημερινά σε όλα τα μέρη».
«Είναι μια δύσκολη μάχη, στην οποία όλες οι ελεύθερες χώρες του κόσμου καταλαβαίνουν πως πρέπει να συμμετάσχουν», τόνισε ο Σαρόν, ο οποίος σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο επέβλεψε προσωπικά την επίθεση.
Μόλις έγινε γνωστή η δολοφονία, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους της Γάζας ζητώντας εκδίκηση. Εκτός από τη Χαμάς, που προειδοποίησε για δεκάδες επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων, και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, όπως οι «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Αξα», έσπευσαν να προειδοποιήσουν για έναν «μεγάλο σεισμό» τις αμέσως επόμενες ώρες.
Μεγάλες διαδηλώσεις γίνονται αυτή την ώρα και στην Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ιράν.