Η Ελλάδα δεν πρέπει να αποκλειστεί από την αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια της συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο του «ΑΝΤ-1», απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα κάνει τα πάντα για μη γίνει αυτό.
Ο κ. Βενιζέλος συνεχίζοντας σχετικά με τις φήμες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξαιρέσει τα ελληνικά ομόλογα από τη διαδικασία της ποσοτικής χαλάρωσης που θα ανακοινώσει την Πέμπτη, ανέφερε ότι αν γίνεται παρόμοια συζήτηση μπορεί να οφείλεται στο ότι κάποιοι θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι σε μια «ενδιάμεση κατάσταση.
Σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις αυτές δεν λαμβάνονται εφάπαξ (σ.σ. άρα μπορούν να αλλάξουν) όπως και ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει μόνο 35 δισ. ελληνικών ομολόγων, όσα, δηλαδή, έχουν μείνει σε χέρια ιδιωτών μετά το PSI.
Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε το όποιο σχετικό πρόβλημα στην πολιτική αβεβαιότητα και στην άρνηση αναγνώρισης της συνέχειας του κράτους.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατανομή του κόστους μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι πρόκειται για ιστορική αδικία, να έχουν τα δύο κόμματα τουλάχιστον ίση ευθύνη για όσα συνέβησαν στη χώρα και αυτές να μοιράζονται άνισα. Επιπλέον, κατηγόρησε τη Ν.Δ. για οικειοποίηση έργου, καθώς εμφανίζεται να έχει επιτύχει εκείνη όσα πετύχαμε εμείς.
Επέμεινε στις θέσεις του ότι το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν οι επιλογές της περιόδου 2010-2011, οι οποίες δημιούργησαν τα μεγάλα προβλήματα στο κόμμα.
Αναφέρθηκε στις θέσεις, την περίοδο εκείνη του κ. Γιώργου Παπανδρέου, σχετικά με το δημοψήφισμα λέγοντας: «Δυστυχώς ο χειρισμός του δημοψηφίσματος και όλη η ιστορία που προκλήθηκε στο εκλογικό Σώμα στην κοινωνία στις διεθνείς αγορές στους εταίρους μας, μας οδήγησε σε μια θέση τραγική και αυτό είχε ως συνέπεια τελικά να πάμε στη συνεργασία με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καρατζαφέρη και να εμφανιζόμαστε στις δημοσκοπήσεις την εποχή εκείνη με ποσοστά τα οποία ήταν 3 ή 4%».
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι η χρήσιμη ψήφος είναι στο ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφερόμενος στο Ποτάμι είπε ότι εμφανίστηκε στις ευρωεκλογές ως σχεδόν Κεντροαριστερό οι δημοσκοπήσεις το έφεραν πάνω από το ΠΑΣΟΚ και τελικά το ΠΑΣΟΚ είχε καλύτερο αποτέλεσμα από τις δημοσκοπήσεις.
«Τώρα το Ποτάμι όμως επιπλέον έγινε ετερόκλητη κοινοπραξία, έχει μέσα παλιά στελέχη της ΔΗΜΑΡ που προέρχονται από την κομμουνιστική Αριστερά την Κεντροαριστερά, έχει απολίτικους ανθρώπους οι οποίοι στρέφονται κατά των κομμάτων αλλά τώρα θέλουν να είναι κόμμα και να αναπτύξουν πολιτική δραστηριότητα. Θα μου επιτρέψετε να πω έχει ανοιχτά δεξιούς νεοφιλελεύθερους οι οποίοι έχουν ακόμη και θατσερικές απόψεις πολλοί από αυτούς συνεργάστηκαν με την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» είπε.