Ικανοποίηση για τη Σύνοδο Κορυφής

Παρουσία Φερχόιγκεν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2004 18:04
UPD:18:06

O Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης κατά την συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες

A- A A+

ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ της ελληνικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι το Κυπριακό συμπεριελήφθη στο κείμενο συμπερασμάτων της Εαρινής Συνόδου Κορυφής, εξέφρασε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την αναφορά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην ανάγκη υπαγωγής της κυοφορούμενης λύσης για το Κυπριακό «στο πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου».

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η «επιτυχία» του γεγονότος εκτιμάται καθ΄υπολογισμόν πολλών παραμέτρων και πάντως από τη σαφήνεια της σχετικής διατύπωσης. Αναγνωρίζοντας εξάλλου ότι και στο παρελθόν υπήρξαν εύστοχες διατυπώσεις, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η πολιτική αξία της εξέλιξης έχει να κάνει με την ιδιαιτερότητα της «πιεστικής» συγκυρίας. Σε ερώτηση σχετική με πληροφορίες περί αρνητικών διαθέσεων άλλων εταίρων, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν ετέθησαν αυτές οι αντιρρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες της Λουκέρνης, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του ανέλαβε την ευθύνη χειρισμού της υπόθεσης «σε μια διαδικασία που ήταν πλέον δεδομένη» κι εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει λύση. Πρόσθεσε πάντως πως «δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε τις εξελίξεις».

Ο κ. Καραμανλής χαιρέτισε τη συμμετοχή Φερχόιγκεν στις συνομιλίες, δεδομένου ότι ο επίτροπος θα κρατήσει ένα ρόλο «θεματοφύλακα της συμβατότητας της συμφωνίας με το κεκτημένο».

Την ικανοποίησή του για την αναφορά στο Κυπριακό, που περιλαμβάνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, εξέφρασε και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σημειώνοντας ότι ακολουθεί τις διατυπώσεις των προηγούμενων συμπερασμάτων, τουλάχιστον τριών προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.

O πρόεδρος της Κύπρου Τασσος Παπαδόπουλους στην ¶τυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε επίσης ότι θα ήταν μέγα σφάλμα να συζητηθεί το θέμα των παρεκκλίσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι αυτό είναι θέμα που συζητείται από τους εμπειρογνώμονες. Το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κύπρο έχει ως ακολούθως:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη συνεχιζόμενη ισχυρή υποστήριξή του στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να βοηθήσει τα μέρη να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για να πετύχουν συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Καλωσορίζει τη συνεχιζόμενη προθυμία της Επιτροπής να παράσχει βοήθεια για την ταχεία λύση εντός του πλαισίου του κοινοτικού κεκτημένου.

Επίσης χαιρετίζει την προσφορά της Επιτροπής να οργανώσει μια διεθνή διάσκεψη υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες στις 15 Απριλίου για την προετοιμασία μιας διάσκεψης δωρητών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πεπεισμένο ότι μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση μπορεί να επιτευχθεί μέχρι την 1η Μαΐου. Καλεί όλα τα μέρη να διατηρήσουν ισχυρή δέσμευση για ένα επιτυχές αποτέλεσμα της διαδικασίας των συνομιλιών με τη συνεργασία των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει την ισχυρή προτίμηση για την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επαναλαμβάνει την ετοιμότητά του να ενσωματώσει τους όρους μιας τέτοιας λύσης, σύμφωνα με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, μολονότι το θέμα δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνόδου. Ο Πρωθυπουργός παρεμβαίνοντας στην επικείμενη διαπραγμάτευση υποστήριξε την ανάγκη να προβλεφθεί ίση μεταχείριση των μεσογειακών προϊόντων προς αυτή που θα επιφυλαχθεί για τα προϊόντα των βορειο-ευρωπαϊκών χωρών.

Αναφερόμενος επίσης στις οικονομικές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας «θα είναι πολύ υψηλότερα από αυτά που παρουσιάζονταν, διότι αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν κρύβεται».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα ασφαλιστικά Ταμεία (σε συνάρτηση με τις σχετικές αναφορές της στρατηγικής της Λισσαβόνας), ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης επί του θέματος είναι αμετάβλητες. «Είμαστε κατά της αύξησης των ορίων της ηλικίας και της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών», τόνισε, παρατηρώντας ότι οι αρνητικές λειτουργίες των Ταμείων έχουν να κάνουν με τη μαύρη εργασία ή τη μη αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Παραπέμποντας τέλος στη συζήτηση που είχαν σήμερα το πρωί οι ευρωπαίοι ηγέτες σχετικά με τη στρατηγική της Λισσαβόνας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να αντιμετωπισθεί η υστέρηση που παρουσιάζεται στην επίτευξη του στόχου και άρα να προωθηθεί η έρευνα και καινοτομία, να ολοκληρωθεί η εσωτερική αγορά, να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να βελτιωθεί το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο. Ιδιαίτερη έμφαση απέδωσε ο κ. Καραμανλής στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στη βελτίωση του περιβάλλοντος.

Στην κατεύθυνση αυτή, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίστηκε επιπλέον η ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων - ενόψει της ενδιάμεσης έκθεσης που θα παρουσιασθεί το 2005. Για την προπαρασκευή αυτής της έκθεσης εξάλλου, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν τη συγκρότηση μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου υπό τον Βιμ Κόκ, που θα αξιολογήσουν την πορεία της στρατηγικής της Λισσαβόνας σε έκθεση, η οποία θα παρουσιασθεί τον Νοέμβριο.

Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ο Πρωθυπουργός διαπίστωσε πως υπάρχει «συμβιβαστική διάθεση» από όλες τις πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας και ότι η πρόθεση αυτή υπαγόρευσε στους ευρωπαίους ηγέτες την απόφαση να ενεργοποιήσουν εκ νέου τις εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Δήλωσε επίσης πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιθυμεί να υπάρξει «επιτυχής κατάληξη» στη σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

«Οικογενειακή» φωτογραφία της ¶τυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση σχετική με συμβιβαστική πρόταση που σύμφωνα με δημοσιεύματα παρουσίασε η Ιρλανδική Προεδρία (κατά την οποία η ειδική πλειοψηφία θα πρέπει να υπολογίζεται με τη διττή πλειοψηφία του 50% των ψήφων εφόσον αυτό αντανακλά στο 65% του πληθυσμού) ο πρωθυπουργός ανέφερε, πως δεν έχει περιέλθει σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης η συγκεκριμένη πρόταση. Υπενθυμίζεται σχετικά, ότι η Ελλάδα προτείνει μια διττή πλειοψηφία που θα υπολογίζεται βάσει του 50% των ψήφων εφόσον αυτό αντανακλά στο 50% του πληθυσμού.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή